info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtal för lettiska arbetare

De lettiska byggnadsarbetarna vid Renovatis får nu ett kollektivavtal. På onsdagen skrevs det under vid ett möte i Stockholm.

– Vi har precis tecknat ett svenskt bemanningsavtal med den lettiska arbetsgivaren, berättade Christian Bengtzelius, ordförande för Byggettan på onsdagseftermiddagen.
Facket hade krävt ett avtal efter att de lettiska arbetarnas situation uppmärksammats.
– Bemanningsavtalet ger arbetarna cirka 167 kronor i timmen, till skillnad från de cirka 27 kronor de tjänade innan. Jag är glad att vi äntligen har kunnat trygga de här killarnas löner och villkor, säger Christian Bengtzelius.
Det hela blev mycket uppmärksammat när det uppdagades att arbetarna jobbat för löner som gjorde att de inte ens kunde äta sig mätta. De hade blivit lovade cirka 50 kronor i timmen i Lettland, men tvingades i Sverige skriva under ett nytt kontrakt som innebar en lön på cirka 30 kronor i timmen, enligt uppgifter till Byggettan.

Vädjade om hjälp

Byggnadsarbetarna är anställda av det lettiska bemanningsföretaget SIA Renovatis, men är uthyrda till det svenska bolaget Renovatis AB. Totalt var det fem byggnadsarbetare som arbetade på den aktuella arbetsplatsen i Sollentuna. De bodde också på arbetsplatsen. De slog larm genom att sätta upp en skylt utanför bostaden, där de vädjade om hjälp. Förutom den låga lönen berättade de att deras arbetsdagar var långa, att de jobbat tolv timmar om dagen under sex dagar i veckan. Efter upptäckten kopplades Byggettan in på frågan. Tre av arbetarna är nu medlemmar i Byggnads och facket gick in och krävde kollektivavtal.

Mer förhandlingar väntar

Men ärendet är inte slut i och med detta.
– En av arbetarna har sagts upp för att han talat med facket och det kommer vi att ha en förhandling om. Dessutom har några av arbetarna inte fått ut sina löner. Det kommer vi också att förhandla om, säger Christian Bengtzelius.

Byggnadsarbetaren har sökt Carl Kjellberg, vd på arbetsgivaren Renovatis. Men han vill inte lämna några kommentarer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avtal för lettiska arbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig