info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avgörande om konflikter

Den tredje april kommer domen efter förhandlingarna där arbetsgivare anklagar Byggnads för föreningsrättskränkning. Domen kan påverka fackens möjlighet att lägga varsel och ta ut företag i konflikt.

De är oeniga om det mesta. Men en sak är Byggnads samt Plåtslageriernas Riksförbund, PLR och VVS Företagen eniga om. Domen kan bli principiellt viktig och även andra fackförbund och arbetsgivare väntar på utslaget.
– Det är viktigt att domstolen klargör vad som gäller juridiskt när man varslar och tar ut företag i konflikt, säger Henrik Boman chefsjurist och förhandlingschef på PLR.

”Attackerar konflikträtt”

Också Mattias Landgren, Byggnads chefsjurist, säger att den kommande domen kan få stor principiell betydelse.
– Arbetsgivarna attackerar vår konflikträtt, Frågan är om vi får göra som vi alltid gjort vid konflikter eller om det kommer nya principer. Blir det en fällande dom måste vi och ta ut varenda byggnadsarbetare, på vartenda företag inom avtalsområdet i konflikt, säger han.

Storbråk

Torsdagens förhandling hölls i Arbetsdomstolen eftersom vvs- och plåtarbetsgivare anklagar Byggnads för föreningsrättskränkning och olovliga stridsåtgärder i samband med senaste avtalsrörelsen. Bakom stämningen till AD står också medlemsföretag till PLR och VVS Företagen. Det som lett till domstolen är storbråket mellan parterna, en konflikt som omfattade 3 500 arbetare. Arbetsgivarna hävdar att Byggnads framförallt valde att ta ut företag, där personer i ledande ställning var aktiva i arbetsgivarorganisationernas styrelser och förhandlingsdelegationer, samt i Svenskt Näringsliv. Något som Byggnads bestämt har avvisat.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avgörande om konflikter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig