info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Åtalas: 40 miljoner från bankomaten – rakt i näven på svartjobbare

40 miljoner i kontanter togs ut från bankomater och användes för att betala svarta bygglöner. Nu åtalas 13 personer i samband med den stora ekobrottshärvan i Göteborg.

Svarta bygglöner för miljoner i ekobrottshärvan.
Bilden från bankomatens övervakningskamera visar hur de misstänkta hämtar ut stora summor kontanter. Foto: Ekobrottsmyndigheten

13 personer åtalas för misstänkt grov näringspenningtvätt och grovt bokföringsbrott i en härva kopplad till byggbranschen.

– Utredningen har varit mycket omfattande och komplicerad, säger Katarina Kepplerus, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Den misstänkta brottsligheten ägde rum från december 2021 till februari 2023. Då sålde två enskilda firmor byggtjänster för sammanlagt 64 miljoner kronor till svenska företag och privatpersoner. Men bara en bråkdel av intäkterna redovisades för Skatteverket. I stället skickades pengarna, via flera olika mellanhänder, till Polen och tillbaka.

LÄS MER: Stor penningtvättshärva i Göteborg

Svarta löner för 40 miljoner

När Byggnadsarbetaren i fjol rapporterade om ekobrottshärvan misstänktes gärningsmännen ha tvättat knappt 30 miljoner kronor. Nu har Ekobrottsmyndighetens utredare kunnat spåra fler transaktioner och summan har vuxit till mer än det dubbla – 64 miljoner kronor.

Av dessa har 40 miljoner kronor tagits ut i kontanter från bankomater i Göteborgsområdet. Ett stort antal polska bankkort användes vid uttagen.

 – Enligt vår utredning tyder allt på att kontanterna har använts för att avlöna svart arbetskraft inom byggbranschen, säger Katarina Kepplerus.

 ”Enligt vår utredning tyder allt på att kontanterna har använts för att avlöna svart arbetskraft inom byggbranschen.”

Kopplingar till Polen och Ukraina

Två män pekas ut som drivande i penningtvätten. De har tillsammans kontrollerat de bägge firmorna som sålde byggtjänsterna. Den ena mannen är redovisningskonsult och har upprättat samtliga fakturor. Den andra mannen har fungerat som arbetsledare och bolagsföreträdare.

Merparten av de misstänkta är medborgare i Polen och Ukraina. Vissa av dem är kända av polisen sedan tidigare.

Rättegången i Göteborgs tingsrätt inleds den 30 januari.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Så funkar penningtvätt

Penningtvätt handlar om att ”sopa igen” spåren mellan brottet och pengarna, så att pengarnas ursprung kan döljas. En person som tjänar pengar på narkotikaförsäljning kan till exempel dölja detta genom att köpa en kiosk. Om kioskens intäkter är 50 000 kronor i månaden, men påstås vara 300 000 kronor, kan personen i fråga tvätta 250 000 kronor.

Det finns också mer avancerade upplägg där pengar flyttas runt i det finansiella systemet genom olika transaktioner. Syftet är att göra det svårare att följa pengarnas väg. Pengar som kommer från till exempel skattebrott, narkotikabrott, trafficking, bedrägerier eller rån tvättas genom banktransaktioner i flera led.

Källa: Ekobrottsmyndigheten

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Åtalas: 40 miljoner från bankomaten – rakt i näven på svartjobbare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig