info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stor penningtvättshärva: 28,5 miljoner misstänks ha betalats i svarta bygglöner

En stor ekobrottshärva har avslöjats i Göteborg. Drygt 28,5 miljoner kronor misstänks ha tagits ur bankomater för att avlöna svart arbetskraft.

Svarta bygglöner för miljoner i ekobrottshärvan.
Bilden från bankomatens övervakningskamera visar hur de misstänkta hämtar ut stora summor kontanter. Foto: Ekobrottsmyndigheten

En förundersökning om grova ekobrott pågår vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg. 18 personer är brottsmisstänkta hittills, två huvudmän har häktats.

Brottsmisstankarna rör grova bokföringsbrott och grov näringspenningtvätt. Det hela ska ha pågått under perioden december 2021 till och med februari 2023.
Misstankarna riktas framför allt mot utländska medborgare från Polen och Ukraina, vissa är kända av polisen sedan tidigare.

Då det gäller brottsupplägget misstänker utredarna att pengar som har genererats av annan brottslighet, har betalats in och sedan skickats i flera olika led, via Polen, för att till slut kunna tas ut från bankomater i Göteborgsområdet.

– Syftet har varit att tvätta sammanlagt drygt 28,5 miljoner kronor. Vår hypotes är att pengarna har använts för att betala svart arbetskraft inom byggbranschen i Sverige.  Men det är ännu inte fastställt att pengarna verkligen gått till det, säger Tom Lilja, utredningsledare vid EBM i Göteborg.

Det hela uppdagades då en butiksägare slog larm efter att ha uppmärksammat att ett antal personer flera gånger i veckan tog ut stora summor från bankomater i anslutning till butiken.
Personen kontaktade områdespolisen och en utredning om misstänkt penningtvätt startade. Genom en övervakningsfilm och inre spaning identifierades tre misstänkta personer.
Då utredningen växte kopplades även Ekobrottsmyndigheten i Göteborg in och inledde en förundersökning om grov näringspenningtvätt.

I början av februari gjorde Ekobrottsmyndigheten (EBM) och polisen i Väst ett stort tillslag. Det riktade sig mot totalt åtta adresser i Göteborg med omnejd. Inför detta var 14 personer anhållna i sin frånvaro, 12 greps. Veckorna efteråt frihetsberövades fler. Tillgångar i form av bilar, kontanter och tillgodohavanden på bankkonton beslagtogs.

Hittills är resultatet av utredningen följande:

* 13 personer från Polen och Ukraina har identifierats som personer som tagit ut pengar.
*Drygt 28,5 miljoner kronor har tagits ut från bankomater i Göteborg med omnejd från tio polska bankkort från januari 2022 till och med februari 2023.
* Pengarna kommer från ett antal bankkonton i samma polska bank.
* Pengarna till de polska bankkorten kan kopplas till betalningar från två enskilda firmor i Sverige med polska medborgare som företrädare. Enligt bokföringen verkar dessa bolag i huvudsak ha arbetat med byggtjänster.

– Det finns även andra företag i utredningen varav vissa är byggföretag,  säger Tom Lilja.

Nu går utredare igenom det insamlade materialet efter tillslagen.
–  Det hålls även fortsatta förhör med de misstänkta samt med andra personer av intresse, säger Tom Lilja.

Vad händer framöver?

– Vi har kommit ganska långt.  Vi räknar med att vi ska komma med ett åtal på sensommaren eller hösten. Vi utreder i första hand penningtvättsbrott men vi hoppas få veta mer om vart pengarna gått. Det i sin tur kan generera nya brottsutredningar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stor penningtvättshärva: 28,5 miljoner misstänks ha betalats i svarta bygglöner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig