info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetslösheten stiger

10 492 byggnadsarbetare som är medlemmar i Byggnads a-kassa var arbetslösa eller hade aktivitetsstöd i december månad. Det innebär att arbetslösheten ökat två procentenheter, från 8,0 i november, till 10,3 procent i december.

Att arbetslöshetens ökade i december, är en så kallad ”normal säsongsvariation”. Egentligen är siffran 10,3 procent i december ett tecken på att konjunkturen verkligen har vänt. Under samma månad förra året, var totalt 14,5 procent av medlemmarna arbetslösa eller fick aktivitetsstöd, enligt arbetsförmedlingens statistik.
Året decemberstatistik visar att konjunkturen är på väg upp. Det är dock en bra bit kvar till den relativt låga arbetslöshetsnivå vi kunde se i december 2007. Då var antalet arbetslösa samt personer med aktivitetsstöd bara 6,5 procent av alla a-kassans medlemmar.

Ökar ännu mer i januari

– I januari kommer arbetslösheten förmodligen att öka något. Men jag tror inte att vi når samma höga nivåer som 2009, säger Gunnar Dahlberg, chef för Byggnads a-kassa.
– Veckan före jul var det 1000 nya byggnadsarbetare som anmälde sig arbetslösa och efter detta har det kommit in cirka 500 anmälningar per vecka.

En av fem var arbetslös 2009

Under hela året 2009 var det totalt 19 015 medlemmar, som var arbetslösa och fick ersättning under en kortare eller längre period, visar statistik från a-kassan. Det är en femtedel av alla medlemmar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetslösheten stiger

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig