info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetarna fick plötsligt sparken

När de båda byggnadsarbetarna kom tillbaka efter semestern fick de sparken och lönen hölls inne. Nu stämmer Byggnads företaget YMP AB till Arbetsdomstolen.

Byggnadsarbetarna hade arbetat i företaget i cirka ett år. När de kom tillbaka efter semestern fick de inte tag på sin arbetsgivare. Den ene av dem fick sedan per telefon plötsligt beskedet att han var avskedad. Den andre fick per telefon instruktionen av arbetsgivaren att hålla sig hemma och vänta, men efter närmare två veckors väntan utan jobb vände sig byggnadsarbetaren till a-kassan för att få ersättning därifrån.

Förhandlingar utan resultat

Detta är byggnadsarbetarnas version av vad som hände i augusti 2010. Byggnads har i flera omgångar förhandlat med arbetsgivaren men utan resultat. Därför har facket nu vänt sig till Arbetsdomstolen för att få en lösning på konflikten och yrkar att byggnadsarbetarna ska få ett allmänt skadestånd, eftersom man anser att de avskedats utan saklig grund. Facket yrkar också att de ska få sina uteblivna löner och sin semesterersättning, totalt sammanlagt 116 881 kronor för de båda.

100 000 i skadestånd

När det gäller det allmänna skadeståndet, yrkar facket att Arbetsdomstolen ska ålägga arbetsgivaren att betala minst 100 000 kronor till var och en.
Därutöver tycker Byggnads att den ene byggnadsarbetaren bör få en ersättning på 20 088 kronor per månad, fram till den dag målet kommer upp i Arbetsdomstolen.
Byggnads yrkar också att företaget ska betala 80 000 kronor till facket för brott mot varselreglerna i kollektivavtalet samt för förhandlingsvägran.
Byggföretaget YMP AB har sitt säte i Ystad.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetarna fick plötsligt sparken

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig