info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Anton tvingades ställa in bröllop - skrev hyllad protestsång om lönekonflikt

Snickaren Anton Dejke har skrivit en låt som nu sprider sig bland byggnadsarbetare över hela landet. Han sjunger om lönetvisten mellan Byggnads och NCC.

”När stupstocken lagt sig över byggarens själ…” – så inleder Anton Dejke sin sång om lönebråket mellan NCC och Byggnads. Anton Dejke har betalat ett högt pris för lönetvisten. Själv arbetar han på Signalen i Solna som är ett av flera konfliktbyggen. Eftersom de centrala förhandlingarna strandat går byggnadsarbetarna på stupstocken – avtalet lägsta lön. För Anton Dejke innebär det att han förlorar närmare 5 500 kronor varje månad.

– Jag har varit på bygget i snart ett år så blir det mycket pengar. Vi hade tänkt gifta oss i sommar men när kamremmen på bilen gick sönder var vi tvungna att ställa in. Vi bestämde oss för det nu i januari – pengarna räcker inte till både bröllop och bilreparation.

Läs också Lönekonflikten på NCC avslutad i oenighet: "Nu är det stupstocken som gäller"

Anton Dejke bor i Norrtälje och är helt beroende av att familjebilen fungerar – en Ford Mondeo från 2012.

– Vi klarar oss inte utan så det fanns inga alternativ. Vi var tvungna att skjuta fram bröllopet.

Lyssna på en bit av låten på Facebook här
Lyssna på hela låten på Youtube här

Anton Dejke är besviken över hur Byggnads och NCC sköter förhandlingarna. Han tycker att de borde löst frågan under nästa avtalsrörelse.

Det långdragna bråket har satt hård press på byggnadsarbetarna. På arbetsplatsen Signalen har de haft enskilda samtal med psykologer. Anton Dejke som för några år sedan hade musiken som hobby valde att släppa ut känslorna genom att skriva en låt.

Läs också Lönekonflikten sprider sig – nio nya NCC-byggen till centrala förhandlingar

– Det bara smällde till i huvudet och så skrev jag låten. Jag gjorde det för min egen skull då jag behövde rensa tankarna lite.

Låten har nu börjat sprida sig snabbt till andra byggarbetsplatser och den hyllas av andra byggnadsarbetare som ”klockren”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Anton tvingades ställa in bröllop - skrev hyllad protestsång om lönekonflikt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig