info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lönekonflikten sprider sig – nio nya NCC-byggen till centrala förhandlingar

Tre nya arbetsplatser i Stockholm och sex i region Mälardalen har strandat lokalt. Nu väntar diskussioner på central nivå.

Det började i höstas på fyra arbetsplatser i Stockholm. Byggnads och NCC kunde inte komma fram till en löneuppgörelse. Den stora stötestenen var oenighet om vad som ska ingå i en uppgörelse på en byggarbetsplats. Det hela slutade med centrala förhandlingar och även där hade parterna skilda uppfattningar. Hoppet om en uppgörelser var därmed borta och alla förhandlingar avslutades på samtliga fyra arbetsplatser. För byggnadsarbetarna – ett 40-tal – innebar det stupstocken (lägsta tänkbara lön enligt avtal) under resten av byggtiden.

Läs mer: Stupstocken på fyra NCC-byggen
Läs mer: Lönebråk på fyra NCC-byggen

Läs också Anton tvingades ställa in bröllop - skrev hyllad protestsång om lönekonflikt

Enligt nya uppgifter till Byggnadsarbetaren har konflikten nu börjat sprida sig. Totalt nio nya arbetsplatser är på väg mot centrala förhandlingar då alla försök till en uppgörelse misslyckats på lokal nivå. Det handlar om ytterligare tre Stockholmsbyggen. Bland annat två arbetsplatser i city – Sparren och Sergel. Men konflikten har även börjat nå utanför Stockholm. I Västerås riskerar byggnadsarbetarna på fem byggen att hamna på stupstocken. Nämligen på tre förskolor – i Önsta, Vallby och Blåsbo. De övriga två arbetsplatserna är kvarteret Lindaren med 44 lägenheter och kvarteret Klippblocket med 82 lägenheter. Den sista arbetsplatsen i lönebråket är Norrtälje hamn i Norrtälje. Orsaken är samma som tidigare. Bygglagen får inte ut något underlag som rör inarbetning av tid.

Samtidigt finns det ännu fler förhandlingar om en uppgörelse som går trögt på lokal nivå. Flera diskussioner har skjutits upp men de har inte avslutats och är i nuläget inte aktuella för centrala förhandlingar. Det gäller bland annat byggen i Stockholm och Nyköping. Det innebär att bråket mellan Byggnads och NCC nu berör tre av Byggnads regioner – Stockholm-Gotland, Mälardalen och Öst.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lönekonflikten sprider sig – nio nya NCC-byggen till centrala förhandlingar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig