info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lönekonflikten på NCC avslutad i oenighet: "Nu är det stupstocken som gäller"

Byggnads och Sveriges Byggindustrier lyckades inte komma överens vid centrala förhandlingar. Hoppet om en uppgörelse är därmed ute. Samtidigt är ytterligare fem arbetsplatser strandade på lokal nivå.

De nu avslutade centrala förhandlingarna gällde fyra arbetsplatser i Stockholmsområdet. Konflikten handlar om vad som ska ingå i ett underlag inför en löneuppgörelse på en byggarbetsplats. Efter flera turer fram och tillbaka gjordes ett sista försök att lösa frågan.
– De centrala förhandlingarna slutade i oenighet. Nu är det stupstocken som gäller för de fyra byggena, säger Daniel Larsson, ombudsman på Byggnads.
Totalt arbetar cirka 40 byggnadsarbetare på arbetsplatserna. Ett projekt är redan klart, två arbetsplatser kommer att avslutas inom ett par månader och den fjärde beräknas pågå i cirka ett år till.

Läs mer: Lönebråk på fyra NCC-byggen

Läs också Anton tvingades ställa in bröllop - skrev hyllad protestsång om lönekonflikt

Konflikten växer

Samtidigt som förhandlingen strandat för de fyra Stockholmsbyggena har samma problematik börjat dyka upp på andra arbetsplatser. Det handlar om ytterligare två byggen i Stockholm och tre i Västmanland och Sörmland. Även på de fem byggarbetsplatserna handlar bråket enligt Byggnads om att NCC inte lämnar ut något underlag som gäller inarbetning av tid.
Konflikten om att tid inte ingår i underlaget är ny. Daniel Larsson har tidigare kommenterat tvisten i Byggnadsarbetaren.
– Tidigare har den här frågan inte varit något problem. Underlag som rör inarbetning har ingått. Men nu när det inte ingår blir vi utestängda från att förhandla på hela löneparagrafen. Vi kan bara förhandla om den del som NCC föreslår. Om bolaget inte ger oss ett komplett underlag där inarbetning av tid ingår så faller hela paragraf 3, säger Daniel Larsson.

Här gäller stupstocken
Ältadalens förskola, Nacka
ICA huvudkontor, Solna
Skärgårdstadens idrottshall, Åkersberga
Kv Mimer, Stockholm

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lönekonflikten på NCC avslutad i oenighet: "Nu är det stupstocken som gäller"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig