info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Antalet konkurser i byggsektorn fortsätter att klättra

Trenden från 2017 med allt fler byggkonkurser fortsätter även under årets första månad.

Totalt för samtliga branscher så minskade antalet konkurser under januari med 7 procent jämfört med motsvarande månad förra året. Men det finns några sektorer där det går riktigt tungt. En av dem är bygg. Under januari i år gick 91 byggbolag i konkurs. Det är en uppgång med 8 procent jämfört med januari förra året då 84 bolag tvingades lägga ner verksamheten.
– I byggbranschen är de små ROT-bolagen särskilt utsatta. En förklaring är att renoveringsvågen är över efter de förändrade ROT-avdragsreglerna. Under 2017 gjordes ROT-avdrag för en halv miljard mindre än under 2016 bara i Stockholm. Det påverkar självklart de små byggbolagen negativt, säger Richard Damberg, ekonom och utbildningsansvarig på UC.

LÄS MER: Konkurssiffror för december 2017

Fortsatt uppgång för flera branscher

Bygg är inte den enda branschen där konkurserna ökat under lång tid. Två andra som är inne i en negativ trend är detaljhandeln och hotell- och restaurang. Även där noteras uppgångar under januari med 9 respektive 24 procent. Högst ökningstakt under månaden hade dock en annan bransch. Nämligen transport där konkurserna ökade med 26 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Antalet konkurser i byggsektorn fortsätter att klättra

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig