info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Anklagas för att ha kissat på NCC-bygge – nu förlorar de sitt jobb

Två personer beskylls för att ha kissat i ett avloppsrör på en byggarbetsplats. Både fick lämna arbetsplatsen och blev av med sina jobb. Men några bevis för vad de anklagas för presenteras inte och från ansvariga på NCC-bygget är det locket på. "Jag är ett offerlamm" säger en av byggjobbarna.

Två bemanningsanställda anklagades för att ha kissat inne på ett bygge som NCC har i Borlänge
Personerna anklagades för att ha kissat i ett avloppsrör och tvingades bort från arbetsplatsen. Foto: Genrebild/Mostphotos

Under fredagen 22 september blev två personer, en byggjobbare och en platschef från bemanningsbolaget Expandera Mera, beskyllda för att ha kissat inomhus i en avloppsbrunn. Händelsen inträffade på en byggarbetsplats i Borlänge, där NCC bygger Högskolan Dalarnas nya campus på uppdrag av Diös.

Efter ett kort möte blev de båda tillsagda att omedelbart lämna arbetsplatsen.

Läs också Pissflaskan på bygget – av nöd eller lathet?

Jag är ingen snorunge som står och pissar i något hörn.

Men enligt de beskyllda byggjobbarna var anklagelserna mot dem helt tagna ur luften.

– Jag kokar! Jag är drygt 40 år, och jag gör rätt för mig, jag är ingen snorunge som står och pissar i något hörn. Jag frågade om de hade bevis, men det kunde de inte visa, och nu har jag inget jobb, dundrar en av de utpekade byggnadsarbetarna.

Det som hände efter att NCC tvingade bort personerna var nämligen att Expandera Mera först erbjöd de båda anklagade en förflyttning till annat projekt. Men när det inte gick att ordna blev de uppsagda.

Tyvärr blir man lite rättslös när man är visstidsanställd och inhyrd.

Niklas Lanstedt är ombudsman på Byggnads öst med ansvar för bland annat frågor som rör bemanningsföretag. Han har kopplats in i ärendet och tittar bland annat på om en av de utpekade kommer att få full lön under uppsägningstiden.

– Men det är en liten fråga i sammanhanget. Det stora är att bli beskylld för något utan att något bevis läggs fram. Det naturliga borde vara att verkligen reda ut vad som har hänt, innan man bara tvingar någon att lämna sitt jobb, säger han.

Enligt honom ska det över en längre tid ha funnits en irritation på byggarbetsplatsen i Borlänge över att någon eller några kissat i avloppsrör som ännu inte fått toaletter på plats. Detta ska enligt våra uppgifter även ha skett innan de utpekade personerna arbetade där.

NCC bygger Högskolan Dalarnas nya campus i Borlänge. Foto: Diös/Archus

Att de två byggarbetarna blev beskyllda för att ha kissat kan ha att göra med att en av dem sågs dra upp gylfen på sina arbetsbyxor i samband med en skyddsrond.

– Vad jag har förstått ska det inte finnas något mer än så. Enligt dem själva berodde det här på att gylfen var trasig, absolut inte att de hade kissat, säger Niklas Landstedt och fortsätter:

– Juridiskt finns det inte så mycket att säga, tyvärr blir man lite rättslös i det här sammanhanget, när man är visstidsanställd och inhyrd.

Sven Tägtsten, produktionschef på NCC, är bland annat involverad i arbetet med Campus Borlänge. Men varken han – eller någon annan från NCC på plats – vill svara på några frågor om vad de två personerna har gjort eller vilka bevis som finns mot dem.

”Vid det här projektet arbetar ett antal yrkesmedarbetare via ett bemanningsföretag och det stämmer att vi har ombett bemanningsföretaget om att ersätta två av medarbetarna med andra personer. Det här är helt enligt vårt avtal med bemanningsföretaget” är det enda svaret vi till slut får från Amelie Winberg, presschef på NCC.

Det ju väldigt konstigt att stänga av dem utan att egentligen veta exakt vad som har hänt

Enligt ombudsmannen Niklas Lanstedt har det absolut inte gjorts en tillräcklig utredning.

– Istället har man tagit den enkla vägen bara för att det rör sig om en bemanningsanställd. Det är ju väldigt konstigt att stänga av dem utan att egentligen veta exakt vad som har hänt.

LÄS ÄVEN: NCC backar om slukhål

Den utpekade byggjobbaren Byggnadsarbetaren talat med känner sig djupt kränkt av händelsen.

– Det är väldigt många personer som jobbar i projektet och jag pekas ut för något som någon annan har gjort. Jag har aldrig varit till något problem, alltid fått beröm för mitt arbete, och så händer det här. Jag är ett offerlamm.

Under fredagen hade Niklas Landstedt ett möte med en person från NCC som varit på plats. Men personen vill heller inte kännas vid händelsen när Byggnadsarbetaren ställer frågor.

– Jag är inte ett dugg insatt i det här.

Men du var väl med på ett möte när det här diskuterades?

– Jag vill inte kommentera det här över huvud taget.

Inte heller Expandera Mera låter sig intervjuas. Istället svarar Sylwia Spruch från Expandera Mera i ett sms.

”Vi leder och fördelar inte arbetet. Då har vi ingen information om det som eventuellt händer på en arbetsplatser utan hänvisar tillbaka till arbetsplatsen för specifika frågor. Våra kunder har olika bemanningsbehov i olika tider och faser och det är de som bestämmer hur de vill bemanna arbetsplatsen”, skriver Sylwia Spruch från Expandera Mera i ett sms.

Kundens ”bemanningsbehov” är nu alltså uppfyllt med andra byggjobbare.

Den utpekade byggnadsarbetaren känner sig rättslös.

– Ge mig fem minuter så kommer jag tillbaka och pekar ut någon annan oskyldig för något dåligt som har hänt.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Anklagas för att ha kissat på NCC-bygge – nu förlorar de sitt jobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig