info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 V34

Allvarliga brister vid ställningsolycka

Dåligt skydd för maskindelar och inga regler för montering av ställningar. Arbetsmiljöinspektionen i Linköping riktar nu skarp kritik mot Skärblacka pappersbruk med anledning av en svår arbetsolycka, där en ställningsbyggares ena ben slets av.

Olyckan inträffade i mitten av maj på Billerud Skärblacka, som är ett pappersbruk utanför Norrköping.
Ställningsbyggarföretaget Heab fick uppdraget att montera en ställning som skulle användas vid ventilmontaget.
Två ställningsbyggare, pappa och son, skulle utföra jobbet. I närheten av röret fanns två vertikala tråg med rivarskruvar (som är en del av pappersmassaproduktionen). För att kliva upp på rivarskruvstråget klev ställningsbyggaren på en inspektionslucka. Luckan gled undan och ställningsarbetaren föll ner.
Sonen såg vad som inträffat och drog bort sin pappa från rivarskruven.
Men det var för sent. Delar av benet, nedanför knäet, slets bort i den roterande skruven.
Arbetsmiljöinspektionen riktar kritik mot Skärblacka bruk och anser att skyddet för roterande maskindelar är otillräckligt. Det är fel att inspektionsluckorna kan öppnas och att man kan komma åt de roterande skruvarna.
Dessutom hade pappersmassa torkat fast runt hålet till luckan, vilket medförde att luckan inte gick att stänga ordentligt.
– Det ska inte gå att komma åt en farlig, roterande skruv. Det ska exempelvis finnas galler i hålet, säger Stefan Wistrand, arbetsmiljöinspektör i Linköping.
Arbetsmiljöinspektionen riktar också kritik mot Heab och anser att det saknas regler för montering av ställning.
– Man ska använda stegar på ett säkert sätt och inte kliva på maskindelar, säger Staffan Wistrand.
Arbetsmiljöinspektionen anser också att det saknas rutiner för riskbedömning. Det är viktigt att en riskbedömning görs i varje led, både mellan Skärblacka och mellan olika entreprenörer.
– Tyvärr inträffar det väldigt mycket olyckor på arbetsplatser i samband med underhåll och reparationer. Det måste göras bättre riskinventeringar, säger Staffan Wistrand.
Förra året inträffade en dödsolycka på Skärblacka, då en ställningsarbetare störtade 25 meter ner till marken. Även då fick Skärblacka och Heab skarp kritik för brister i arbetsmiljöarbetet.

arrow_forward Senaste nytt