info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Allt fler unga målvakter

Företag, som håller på med ekonomisk brottslighet, vill allt oftare ha en snygg fasad utåt. Därför rekryteras allt fler unga människor som målvakter i exempelvis byggbranschen.

En målvakt är en person som mot betalning tar på sig juridiskt ansvar och sitter med i styrelsen. Traditionellt sett har det varit människor i samhällets utkant, människor med ekonomiska problem och alkoholister, som tagit på sig dessa uppdrag. Men de senaste åren har skatteverket sett en ökning av målvakter i andra grupper, exempelvis bland unga personer och studenter.
– Det är värt för företagen att skaffa sig en fasad som ser snyggare ut på pappret. Detta för att de ska kunna svara på en och annan fråga och klara exempelvis en granskning, säger Pia Bergman, nationell samordnare för Skatteverkets arbete mot grov ekonomisk brottslighet.

Skyldighet att kontrollera

Skatteverket ser främst ökningen i de så kallade punktskattebrotten, det vill säga obeskattad alkohol och tobak som förs in i landet och sedan säljs vidare, men det ökar även i andra branscher exempelvis byggbranschen. För dem som anlitas som målvakt kan det låta som lättförtjänta pengar.
– Man är inte medveten om vad man skriver på och har inte någon erfarenhet vad som kan hända, förklarar Pia Bergman
Den som sitter i styrelsen är ansvarigt för vad bolaget gör. Man har en skyldighet att kontrollera vad som händer. Vill det sig illa kan målvakten dömas för exempelvis bokföringsbrott.
– Den stämpeln är svår att tvätta bort. En ung människa kan sabba hela sin framtid.
Pia Bergman på Skatteverket råder unga människor, som ska sitta i styrelser, att tar reda så mycket som möjligt om företag, vad de håller på med och läsa igenom ekonomiska rapporter.
– Du har ett ansvar som styrelseledamot och ta del av de beslut som fattas. Man måste ha inblick i företaget.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Allt fler unga målvakter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig