info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Aktionsdag för skyddsombud

Det händer för mycket olyckor. Därför håller de nordiska bygg- och träfacken för första gången en aktionsdag för bättre arbetsmiljö och för att uppmärksamma och få fler skyddsombud. Aktionsdagen hålls den 27 oktober.

Bakom aktionen står den nordiska byggnads- och träarbetarfederationen, NBTF och dess medlemsförbund, i byggbranschen, trä och möbelindustrin samt skogssektorn.
Fackföreningar i de nordiska länderna ska besöka arbetsplatser, ta temperaturen på arbetsmiljön och lyfta fram betydelsen av skyddsombuden.
– I Sverige gör vi en informationskampanj, där man uppmärksammar skyddsombuden och arbetsmiljön, säger Byggnads arbetsmiljöombudsman Jörgen Eriksson.
– Skyddsombuden i byggbranschen har det tufft. De kan råka ut för att bli utköpta eller uppsagda när de vågar driva skyddsfrågor. Vi får vittnesmål om att det förekommer regelrätta trakasserier. Klimatet har hårdnat.

Förutom att rikta blicken mot skyddsombuden, vill NBTF också peka på att arbetsgivarna i högre grad ska ta sitt ansvar för att hindra olyckor.
Jörgen Eriksson säger att han ser tendenser från arbetsgivarsidan om att vilja göra skyddsombud personligt ansvariga om de i sin uppdrag orsakar ett företag extrakostnader. Trots att de bara försöker sköta sitt uppdrag. Det har gjort många oroliga. Dessutom har det blivit allt svårare att få skyddsombud i mindre företag.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Aktionsdag för skyddsombud

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig