info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

6F välkomnar LO-utspel om lön

6F-förbundens ordföranden säger att överenskommelsen mellan LO och Svenskt Näringsliv är en framgång för 6F-samarbetet. Detta trots att den motsätter sig deras avtalskrav.

Svenskt Näringsliv och LO höll i dag på förmiddagen en gemensam presskonferens om att de rekommenderar återstående förbund, däribland Byggnads, att följa industrins och handelns avtalsnivåer då de tecknar sina kollektivavtal. Byggnads och övriga 6F-förbund har haft högre krav. På presskonferensen fick LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson frågan om han räknar med att Byggnads och övriga 6F-förbund lyssnar till detta.
– Det är ju klart att det är en förhandling som är mellan dem och deras motparter. Det är en rekommendation, vi har ju ingen maktbefogenhet från Svenskt Näringsliv och LO utan den förhandlingen sker ju mellan respektive förbund, svarade han.
Men snabbt kom signaler om att 6F-förbunden tycks vara beredda att anpassa sina krav.

”En framgång”

I ett gemensamt uttalande säger förbundens ordföranden sig välkomna uppgörelsen mellan LO och Svenskt Näringsliv. ”Dagens överenskommelse mellan LO och Svenskt Näringsliv är en framgång för 6F-samarbetet. Modellen som presenteras idag är den modell som vi slogs för innan LO-samordningen sprack” hävdar de.
De skriver att detta möjliggör en satsning på felavlönade kvinnor, en låglönesatsning samt en reallöneutveckling. Vidare uppges att 6F:s krav inneburit att nivåerna i årets avtalsrörelse har blivit högre än vad som annars skulle varit fallet. Samtidigt skriver man att man anser att löneutrymmet borde ha legat högre och ha hamnat på runt tre procent.

Norm på 2,2 procent

Svenskt Näringslivs och LOs rekommendation innebär att industrins avtal på 2,2 procent blir normerande i procent medan handelns avtal, som slöts i helgen, blir normerande i krontal. Byggnads har, liksom övriga 6F-förbund, drivit krav på 3,2 procent.
Byggnadsarbetaren söker Byggnads för fortsatta kommentarer.

Läs mer
LO vill värna industrinormen

BI: ”Industrin har satt nivån”

Byggnads: ”Vi har ett yrkande på 3,2 procent”

Följ hela Byggnadsarbetarens avtalsbevakning här

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 6F välkomnar LO-utspel om lön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig