info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

60 varslas på Skanska

Skanska varslar 60 byggnadsarbetare om uppsägning i Malmö. Det är var tredje Skanska-byggjobbare, i Malmöregionen.

NCC varslade ett stort antal byggnadsarbetare om uppsägning i veckan. Nu kommer Skanska Malmö/Lund med ett stort varsel.

En av tre byggnadsarbetare hotas av uppsägning, 60 av totalt 171 yrkesarbetare i regionen.
Fack och arbetsgivare förhandlar idag, med förhoppning om att hitta lösningar som gör att antalet uppsagda i slutändan blir färre än 60.

Nyligen drog ett jättebygge igång i Malmö, ett bygge som omfattar flera kvarter. 90 000 kvadratmeter kommer att bebyggas, och i detta projekt kommer en del Skanska-arbetare att få sysselsättning.
Men Skanska har också sålt ut en del av projektet till en polsk firma, Lambda SA. Detta företag kommer enligt en arbetsplatsanmälan att ha totalt 18 yrkesarbetare på plats.

– Samtidigt varslar Skanska om uppsägning och många är permitterade redan nu. Rent moraliskt känns det jobbigt för oss, säger byggnadsarbetaren Jonas Lyberg.

Freddie Åkerblom, ombudsman på Byggnads i Malmö, menar att Skanska håller på att sätta i system, att ta in billiga underentreprenörer i stället för egen arbetskraft.

– Vi har inget emot konkurrens på lika villkor, men de här jobbarna har ju inga yrkesbevis och deras lön blir då enligt avtalet mycket lägre.

En av byggnadsarbetarna tror att Skanskas agerande har att göra med att yrkesarbetarna på Skanska i Malmö är starka i sina fackliga förhandlingar.

– Skanska säger att de vill bygga med egen arbetskraft, men nu gör de plötsligt tvärtom. Det beror nog på att det har varit många konflikter, säger en av byggnadsarbetarna, som vill vara anonym.

Men även om arbetstillfällena i det aktuella projektet hade gått till Skanskas egna byggnadsarbetare, hade det inte räckt för att sysselsätta alla anställda.

– Vi har varit rätt duktiga på att bygga villor och lägenheter men nu är det som om proppen gått ur fullständigt, säger byggnadsarbetaren Jonas Lyberg.

Tidningen Byggnadsarbetaren har vid upprepade tillfället försökt få kontakt med Skanskas personalansvariga i Malmö för att få kommentarer från arbetsgivarsidan, utan resultat.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 60 varslas på Skanska

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig