info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

400 kan mista jobb på Skanska

Bristande lönsamhet gör att Skanska Direkt nu lägger ner på 25 orter runt om i landet, och skär ner på fler håll.

– Att komma med besked om att säga upp duktiga medarbetare är jättetråkigt. Samtidigt känner jag att det kommer bli bra i slutänden, alternativet är ju att kanske hela Skanska Direkt hade blivit nedlagt, säger Markus Sölvenäs.
Han är omställningsledare när Skanskabolaget Skanska Direkt nu skär ner kraftigt runt om i landet. Av cirka tusen anställda i bolaget är det ungefär 400 som riskerar att mista jobbet, över 300 av dem är yrkesarbetare.
– Det är i första hand träarbetare och murare, sen finns det en och annan plattsättare och betongarbetare också, säger Markus Sölvenäs.
Skanska Direkt stänger ner helt på 25 orter och förändringar genomförs på fler håll.

Bristande lönsamhet

– Alltihop har sin grund i att vi har bristande lönsamhet i bolaget generellt. Sen ser det sämre ut på vissa håll än andra, säger Markus Sölvenäs.
Skanska Direkt jobbar främst med mindre projekt som reparationer, service och underhåll. Enligt Markus Sölvenäs är den lokala konkurrensen tuff på många håll.
– Samtidigt försöker vi leverera i världsklass när det gäller säkerhet, etik och hållbart byggande och det kostar ju pengar, säger han.

Försöker omplacera

Man jobbar nu med att försöka omplacera dem som riskerar uppsägning till Skanskas övriga verksamhet. Återanställningsrätt har de dock bara inom Skanska Direkt, eftersom det är ett eget bolag. Markus Sölvenäs säger att man också ser det som en möjlighet att anställda som är intresserade av det kan ta över verksamheter.


Berörda orter:

  • Skellefteå
  • Södra Norrland (Dalarna, Gävleborgs län och Tierp)
  • Väst (Värmland, Örebro, Fyrstadsregionen med Trollhättan, Vänersborg, Åmål, Uddevalla)
  • Skaraborgs län
  • Linköping
  • Norrköping
  • I Halland och Södra Älvsborg koncentreras verksamheten till enstaka kontor.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 400 kan mista jobb på Skanska

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig