info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Begär prövning av åklagarbeslut

Praktikanten Juris Keinus skadades svårt i en olycka med en motorkap. Åklagaren har lagt ner förundersökningen men nu ska Juris begära överprövning.

I fredags rapporterade Byggnadsarbetaren om att åklagare Bengt Svensson beslutat att lägga ner förundersökningar om flera allvarliga byggolyckor hos ED Bygg. Det ena fallet var en dödsolycka den 29 februari förra året, det andra en kapolycka där praktikanten Juris Keinus fick svåra skador då en motorkap slog upp och klöv hans käke. Juris tycker att beslutet är felaktigt och kommer att lämna in en begäran om överprövning, för att brottsutredningen rörande hans olycka ska tas upp igen. En överprövning innebär att en högre åklagare går igenom fallet och det beslut som fattats.
– Jag tycker att företaget har gjort fel och att åklagaren borde hittat någon ansvarig. Jag var ju praktikant men fick inga instruktioner om maskinen och visste inte hur farlig den var, säger Juris Keinus.


Läs mer: Inget åtal efter byggolyckor


Kammaråklagare Bengt Svensson motiverade beslutet att lägga ned förundersökningen med att han inte har kunnat peka ut någon som ansvarig. Bland annat anses en bidragande orsak till olyckan ha varit att tänder saknades på motorkapens klinga. Men Bengt Svensson anser sig inte ha kunnat fastslå när felet uppstod.

Lider av skadorna

Flera allvarliga olyckor har hänt i byggbranschen när motorkapar fastnat, slagit bakåt och orsakat svåra skador. Juris Keinus tycker det viktigaste är att han saknat instruktioner om maskinen och dess risker. Han jobbade med den aktuella maskinen den 26 januari förra året. Han kapade lecablock då maskinen plötsligt fastnade, fick ett hugg. Den slog upp och klöv hans haka från näsan till halsen, en tand delades helt av.
Juris Keinus tillstånd var livshotande och han lider fortfarande av sviterna efter olyckan.
-Jag har ont i käken och munnen, berättar han.
Under hösten har Juris opererats och läkare har flyttat material från höften till käken. I vår väntas nya operationer i munnen, för att han ska få nya tänder.

Läs mer:
Man dog efter fallolycka

Svårt skadad i sågolycka
Tre svåra olyckor på samma företag
Granskning: Snabb framgång som kostat
VD:Vi har ett ansvar att utreda vad som hänt

Förutom de två förundersökningar som nu lagts ner, har åklagaren tidigare lagt ner ytterligare en utredning om en olycka på en annan av företagets arbetsplatser. Den hände i november 2015 då ett bjälklag rasade och fyra personer skadades.

Läs mer:
Tak gav vika under arbetarna

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Begär prövning av åklagarbeslut

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig