info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

89 anmälningar om fiffel

Sedan starten i februari har Fair Play Bygg tagit emot 89 tips om fuskande byggbolag. 33 av dessa har efter utredning lämnats över till myndigheterna. "Vi har just överlämnat en jättehärva", säger Peter Leander på Fair Play Bygg.

Sedan februari i år driver Peter Leander tillsammans med kollegan Peringvar Östblom projektet Fair Play Bygg som tar emot och utreder tips om misstänkt fusk i byggbranschen. Hittills har, som Arbetet tidigare berättat, sammanlagt 89 tips kommit in. 33 stycken har efter utredning lämnats vidare till berörda myndigheter.
‒ Jag har precis överlämnat en jättestor härva till Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket, säger Peter Leander.

”En enorm frustration”
Bakom Fair Play Bygg står Byggnads Stockholm-Gotland och Stockholms Byggmästareförening. Syftet är att rensa upp i en bransch som är hårt drabbad av oseriösa företag.
‒ Det finns en känsla bland byggnadsarbetare att svarta löner och svart arbetskraft ökar och att det inte görs någonting åt det, säger Peter Leander. Jag som har kontakt med myndigheterna vet att de arbetar febrilt men ute på arbetsplatserna finns det en enorm frustration.
Det är också från arbetsplatserna Fair Play Bygg ofta får sina tips.
‒ Jag och min kollega Peringvar Östblom var ute på Nya Karolinska Sjukhuset i dag och pratade med ett trettiotal byggarbetare. Varje gång vi är ute och pratar dimper det in tips. Vi har att göra, säger Peter Leander.


LÄS MER: Utreder brott i byggbranschen

Fokus ligger på ekonomisk brottslighet som svartarbete och bedrägerier. Kontaktnät och sakkunskap ger Fair Play Bygg ett försprång när det gäller de ofta svårutredda tips som bygger på privatpersoners observationer. Särskilt som fusket blivit allt mer sofistikerat.
‒ Det här är ett väldigt stort problem för branschen, säger Peter Leander. Fuskarna är många och de är duktiga på vad de gör. Ibland är det väldigt omfattande, utstuderande och genomtänkt och kräver ett enormt arbete från de som granskar.

Diskreta granskningar
En förutsättning för verksamheten är att de misstänkta företagen inte upptäcker att någon utreder dem.
‒ Vi är så pass diskreta att företagen aldrig förstår att vi granskar dem, säger Peter Leander. Vi arbetar med öppna, säkra källor eller träffar tipsarna direkt. I de fall det krävs spaning mot platser eller fordon anlitar vi säkerhetsföretag som är oerhört professionella och inte röjer sig.
Hittills har, såvitt Peter Leander vet, inga av de granskningar som lämnats över lett till åtgärder från det offentliga. Arbetet är tidskrävande och myndigheterna av utredningstekniska skäl förtegna.
‒ När vi har lämnat över ett ärende är det utagerat hos oss, säger Peter Leander. Vi får ingen information av myndigheterna men vi har fått väldigt positiva signaler, de tycker att våra utredningar är solida.

Ska pågå i tre år
Fair Play Bygg ska pågå i tre års tid. Innan Peter Leander blev privatspanare i de schyssta villkorens tjänst var han reporter på Byggnadsarbetaren. Det var där, menar han, som grunden för det nuvarande arbetet lades.
‒ All min kunskap om byggbranschen kommer från min tid som reporter på Byggnadsarbetaren, det var där jag började gräva i det här. Alla timmar jag tillbringat på arbetsplatserna och med att gräva i bygghärvor är grunden till det jag gör nu.

Fair Play Bygg tar emot tips om:

Fusk med arbetsgivaravgifter
Mutor
Utpressning
Svartarbete
Organiserad svart arbetskraft
Korruption
Skattefusk
Bedrägerier
Medarbetare utan arbetstillstånd
Den som vill tipsa om misstänkt fusk kan använda Fair Play Byggs anonyma anmälningssajt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 89 anmälningar om fiffel

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig