info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

200 000 i böter efter ombyggnad

Det kommunala fastighetsbolaget ska betala 200 000 kronor i böter, enligt förvaltningsrätten. Detta är ännu en i raden av upphandlingar av byggtjänster som slutar i rätten.

Det kommunala fastighetsbolaget i Upplands-Bro utanför Stockholm renoverade ett rekreationscenter; en fastighet med bland annat simbassänger, bibliotek och sporthall. Ombyggnationen upphandlades som en totalentreprenad.
Sent i projektet insåg man fördelarna med att installera bergvärme och bergkyla, ett uppdrag som inte ingick i totalentreprenaden. Förra hösten tecknades därför ett avtal med ett företag som skulle borra för bergvärme och bergkyla.

”Frågade tre leverantörer”

Upphandlingen av borrningsarbetena föregicks inte av den annonsering som offentliga upphandlare är skyldiga att göra, för att alla intresserade leverantörer ska få chans att lägga anbud. Därför vände sig Konkurrensverket till förvaltningsrätten med krav på 200 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.
Fastighetsbolaget har hänvisat till att tiden var knapp då arbetet skulle göras i anslutning till den övriga ombyggnationen. Dessutom menar man att upphandlingen konkurrensutsattes tillfredsställande i och med att förfrågningsunderlaget skickades till tre leverantörer, även om ingen annonsering skedde.

Höga kostnader för felaktiga byggköp

Men förvaltningsrätten i Stockholm går på Konkurrensverkets linje och dömer fastighetsbolaget att betala 200 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.
Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om att just köp från byggsektorn ligger bakom över hälften av de summor som hittills dömts i upphandlingsskadeavgift. Den här formen av böter har funnits i fem år. Det är Konkurrensverket som kräver böterna via domstol då offentliga upphandlare till exempel inte annonserat ut uppdraget så som de är skyldiga att göra.

LÄS MER
Byggköp orsakar störst böter
Rekordböter överklagade
170 000 i böter för asfaltsköp

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 200 000 i böter efter ombyggnad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig