info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

170 000 i böter för asfaltsköp

Arbetet med asfaltsbeläggning borde ha annonserats ut enligt lagen om offentlig upphandling, men köptes i stället direkt av NCC. Nykvarns kommun och dess bostadsbolag får nu böta.

Enligt en färsk dom från förvaltningsrätten i Stockholm ska Nykvarns kommun betala en upphandlingsskadeavgift på 60 000 kronor, medan kommunala AB Nykvarnsbostäder ska betala 110 000 kronor.
Domen handlar om en upphandling av asfaltsbeläggningsarbeten som kommunen och bolaget gjorde på ett felaktigt sätt 2014. NCC Roads fick uppdraget utan att det annonserats ut enligt lagen om offentlig upphandling.

Upprepade brister vid byggköp

Myndigheter är skyldiga att annonsera ut sina större upphandlingar så att intresserade leverantörer kan komma in med bud. Syftet är att handskas på ett ansvarsfullt sätt med skattemedel. Sedan fem år kan Konkurrensverket vända sig till domstol för att kräva upphandlingsskadeavgifter från myndigheter och offentligt ägda bolag som brutit mot reglerna.
Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om att just köp av byggtjänster ligger bakom över hälften av de summor som hittills dömts ut i upphandlingsskadeavgift. Och nu ger alltså förvaltningsrätten Konkurrensverket rätt i målet mot Nykvarns kommun och Nykvarnsbostäder. Därefter finns möjlighet att överklaga.

Bristande planering ingen ursäkt

Bostadsbolaget har uppgett att man trodde sig ha rätt att agera som man gjort då det uppstått brådska för att den tidigare leverantörens kontrakt inte kunde förlängas på grund av bristande kvalitet i arbetet. Konkurrensverket har invänt bland annat att kvalitetsbristerna var kända sedan en längre tid.
Domstolen skriver att rätt till direktupphandling inte uppstår för att den upphandlande myndigheten ”råkat i brådska beroende på egen bristande planering”.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 170 000 i böter för asfaltsköp

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig