info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

14 sägs upp i Sundsvall

14 byggnadsarbetare av 18 sägs upp, bara fyra byggarbetare blir kvar i Sundsvall. Skanska gör en kraftig neddragning av sin verksamhet inom husbyggnation i Västernorrland. Det står klart efter förhandlingen igår, mellan fack och arbetsgivare.

Byggnads förhandlare försökte få Skanska att erbjuda de äldre byggnadsarbetarna en pensionslösning, för att något yngre personer skulle kunna vara kvar, av de fyra som behåller jobbet, när företaget skär ner i Sundsvall.
– För att verksamheten inte ska försvinna helt från Sundsvall inom något år ville vi ha fler unga kvar bland de fyra som fick behålla jobbet. Därför föreslog vi en pensionslösning med ett antal extra månadslöner för de som snart går i pension, men det var tvärnit. Det fanns inga pengar till det, säger Örn Söderin, facklig förtroendeman på Skanska Region Hus norr.

”Viktigt behålla viss verksamhet”

Skanska erbjöd sex månaders arbetsbefrielse under uppsägningstiden till några av de äldre. Två personer tackade ja till detta. Bland de fyra som blir kvar i Sundsvall är ett par personer lite yngre.
– Det är viktigt att ha en viss verksamhet kvar inom husbyggnation ifall det kommer igång igen. Skanska har lite projekt på gång, det är inte helt nattsvart, säger Örn Söderin.

Projekt i Kiruna kan ge jobb
Men hoppet för de flesta av byggnadsarbetarna är i stället kommande Skanskaprojekt i Kiruna och Gällivare. Skanska försöker etablera sig där och ta marknadsandelar.
– Alla har ju nio månaders återanställningrätt och det kan komma arbetstillfällen där uppe framöver. Vi hade kontor i Norrbotten, men det lades ner för tio år sedan. Nu vill man etablera sig där igen, säger Örn Söderin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 14 sägs upp i Sundsvall

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig