info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

103 konkurser i oktober

Hittills i år är byggkonkurserna nitton procent fler än förra året. 929 byggföretag har drabbats under årets första tio månader. Totalt, i alla branscher, ligger årets ökning på elva procent.

Under januari till oktober gick 929 byggföretag i konkurs, förra året var det 782 företag som gick samma öde till mötes under motsvarande period. Det betyder att konkurserna hittills i år har ökat med nitton procent. Siffrorna kommer från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC. Enligt UC ökar konkurserna mest i byggsektorn, transportsektorn och partihandeln.

Ökad uppgång under hösten

Inom byggsektorn har ökningen tagit ny fart efter sommaren, under det första halvåret låg den på tretton procent.
– Inom byggindustrin, liksom många andra branscher, har den svaga konjunkturen i omvärlden nu fått effekt och antalet varsel har ökat kraftigt efter sommaren, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC i en kommentar som skickas ut med siffrorna.
Enbart under oktober gick 103 byggföretag i konkurs i år. Förra året var motsvarande siffra 86.

Många klarar lågkonjunktur

Totalt, oavsett bransch, har konkurserna ökat med elva procent under året. Enligt UC är det främst mindre och medelstora företag som har lönsamhetsproblem.
– Samtidigt visar informationen i UC:s databas att de flesta svenska aktiebolag har muskler nog att klara även en utdragen lågkonjunktur, säger Roland Sigbladh.
Han slår fast att konkursökningen främst beror på att många unga företag inte klarar sig.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 103 konkurser i oktober

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig