info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

1 krona i timmen för bygglärlingar – kräver ny upphandling

En krona i timmen till lärlingar. Med det anbudet vann ett byggbolag upphandlingen. En konkurrerande byggfirma begärde överprövning och fick rätt.

1 krona för lärlingar
Peter Lindholm, vd Lycksele Bostäder, säger nu att de ska göra om upphandlingen. Foto: Pressbild LYBO/Mostphotos.

Det var i höstas som det kommunala bostadsföretaget Lycksele Bostäder (LYBO) begärde in anbud för löpande reparations- och byggarbeten på sina fastigheter. I upphandlingen av ramavtalet använde LYBO en prismodell där anbudsgivarna skulle lämna pris per timme för arbeten inom och utanför ordinarie arbetstid. Pris skulle lämnas för både yrkesarbetare och lärlingar.

1 krona för lärlingar

Företaget som vann upphandlingen lämnade ett normalt pris för yrkesarbetare på ordinarie arbetstid men uppgav på de övriga posterna timkostnaden till 1 krona/h. Bolaget som förlorade upphandlingen uppgav en lägre timlön för yrkesarbetare och normala kostnader på de tre övriga posterna. Det fick till följd att de, totalt sett, lagt ett högre bud varpå jobbet gick till det första bolaget. Det byggbolag som förlorat begärde överprövning i Förvaltningsrätten i Umeå. Prismodellen var otydlig och inte utformad på ett sätt som premierade det ekonomiskt mest fördelaktiga, ansåg man.

Otydlig prismodell

Förvaltningsrätten avslog överprövningen men Kammarrätten i Sundsvall ändrade den tidigare domen. Det som gäller nu är att LYBO måste göra om upphandlingen. I domen står det bland annat att det klagande byggbolaget ”riskerar att lida skada genom att inte tilldelas korrekt rangordning utifrån ekonomiskt mest fördelaktiga pris”. Vidare anser domstolen att bolaget inte kunnat förutse vilken betydelse prismodellen skulle få.

Byggbolaget ger sina anställda 800 000 – om de skaffar barn

Ny upphandling

Enligt lagen om offentlig upphandling måste LYBO välja det anbud som har det lägsta totalanbudet.

– Det gjorde vi och på den punkten har vi fått stöd både av Förvaltningsrätten och Kammarrätten. Det vi fick nedslag på var att det i prismodellen inte tydligt framgick att det inte krävdes lärlingar, säger Peter Lindholm vd på LYBO.

– Vi har kört den här utvärderingsmodellen länge och i och med att den prövades så sa vi att vi får se om den håller. Vi kommer titta över utvärderingsmodellen nu och göra om upphandlingen.

Reagerade ni något på att ena bolaget uppgett kostnaden till 1 krona i timmen för lärlingar?

– Det gjorde vi och vi begärde även in ett förtydligande från det bolaget. Och de lämnade en godtagbar förklaring som gjorde att vi inte förkastade anbudet. De menade att de inte skulle använda några lärlingar och om de gjorde det skulle de stå för priset, säger Peter Lindholm.

Hur vanlig är den här formen av prismodell?

– Den är nog ganska vanlig. Man tittar på hur andra har gjort. Det är inget som vi uppfunnit själva utan vi har fått inspiration av andra.

Är det vanligt att man lämnar bud där man anger 1 krona i timmen för vissa arbetsuppgifter?

– Vi har inte varit med om det tidigare.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 1 krona i timmen för bygglärlingar – kräver ny upphandling

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig