info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

1 260 förlorade jobbet i november

Varselvågen i byggsektorn börjar nu slå igenom i arbetslöshetsstatistiken. Totalt är nu 8,7 procent av kåren utan jobb.

Antalet byggnadsarbetare som nu står utanför den ordinarie arbetsmarknaden är uppe i 8 933. Av dem är 5 859 öppet arbetslösa och 3 074 är i någon form av åtgärdsarbete. I procent motsvarar det 5,7 respektive 3,0.
Siffrorna för november visar tydligt att aktiviteten i byggsektorn just nu är i utförsbacke. November är i normala fall en starkt månad och den dipp som alltid infaller i branschen under vintern brukar vanligtvis endast göra avtryck i arbetslöshetsstatistiken under december och januari.

Kraftig ökning på en månad

En jämförelse mellan oktober och november i år visar att den totala byggarbetslösheten ökat från 7,5 procent till 8,7 procent. Andelen öppet arbetslösa har ökat från 4,6 procent i oktober till 5,7 procent under november. Det innebär i antal att den öppna arbetslösa har stigit från 4 722 i oktober till 5 859 i november. Även antalet i åtgärdsarbete har ökat.

Upp 2,1 procent på ett år

Arbetslösheten bland byggnadarbetarna ligger på en klart högre nivå i november i år jämfört med november 2011. Andelen öppet arbetslösa har ökat från 3,9 procent till dagen 5,7 procent och andlen med åtgärdsarbete från 2,7 procent till 3 procent. Det innebär att den totala arbetslösheten ökat från 6,6 procent till 8,7 procent på ett år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 1 260 förlorade jobbet i november

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig