Publicerad 6 november 2017 12:24

Svartjobb vid kommunal rivning i Ängelholm – igen

Ett företag som rev åt Ängelholmslokaler betalade inga arbetsgivaravgifter, avslöjar HD/NST. Det är inte första gången det kommunala bolaget haft problem med sina entreprenörer. Även förra året gick skattepengar till svarta löner när Ängelholmsbostäder skulle riva.

När Nyhemsskolans idrottshall i våras skulle rivas anlitade kommunala Ängelholmslokaler företaget Areco Contractor, som i sin tur tog in underentreprenörer. En av dessa, AM Ledningssystem, struntade enligt en granskning av HD/NST att betala in arbetsgivaravgifter till Skatteverket.
Det är inte den enda underentreprenören som hamnat i blåsväder. När rivningen av idrottshallen inleddes i maj låg Niklas Bygg i konflikt med Byggnads Skåne, som menade att en medlem fått ut mindre än hälften av sin lön.
– Vår uppfattning är att alla anställda behandlades lika fel. Anledningen till att vi drev den här killens fall, det var att han var medlem, säger regionens ordförande Jonas Sjöberg till HD/NST.

LÄS MER: Byggnadsarbetaren granskar ekobrottslighet

Niklas Bygg betalade inte Byggnads Skånes krav på 100 000 kronor till medlemmen, i stället försattes företaget i augusti i konkurs. Då ändrade sig plötsligt företaget och betalade löneskulden.
"Vi har ändrat oss eftersom vår enda kund, Areco, inte längre vill samarbeta med oss om företaget är försatt i konkurs", skrev företrädare för Niklas Bygg till hovrätten i ett försök att få konkursen hävd, rapporterar HD/NST.
Företrädaren för Niklas Bygg har sedan dess gått över till att arbeta för AM Ledningssystem. Samtidigt har huvudentreprenören Areco Contractor efter HD/NST:s rapportering avslutat samarbetet med AM Ledningssystem.

LÄS MER: Bygg lockar ekobrottslingar

Det är inte första gången skattepengar gått till svarta löner när Ängelholmslokaler upphandlat byggtjänster. För ett drygt år sedan avslöjade HD/NST att ett företag som fakturerat för 4 000 arbetstimmar under rivningarna av Rönnebadet och delar av Nyhemsskolan inte betalat in skatter och arbetsgivaravgifter.
Den gången lovade Ängelholms politiker bot och bättring.
– Det är ingenting som någon supportrar, att man inte ska betala sina skatter och sociala avgifter, utan det ska vara ordning och reda. Nu får vi ta tag i och se vad som kan göras bättre framöver, sa kommunstyrelsens ordförande Arne Jönsson (S) då.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

LÄS MER

Tuff tuff tuff – ackordsloket ångar vidare

Prestationslönen ökar snabbare än tidlönen för TBM-gruppen. Det visar färsk lönestatistik som även innehåller nya toppnivåer.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 144
Ja, flera gånger 36
Nej, aldrig 29

Webbreporter

Tipsa Katarina Connheim!

Katarina Connheim
010-601 10 33
070-627 60 84
Skicka e-post

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se