Publicerad 13 november 2017 15:33

Efter Abu Dhabi – Yrkes-VM 2021 går till Kina: ”Då finns det ju inga länder som inte kan få det”

Byggnads bojkottade Yrkes-VM i Abu Dhabi på grund av de usla villkoren för arbetare i landet. Nu står det klart att det blir Kina som arrangerar tävlingarna år 2021. "Synen på mänskliga rättigheter är inte ett dugg bättre i Kina", säger förbundsordförande Johan Lindholm.

Yrkes-VM är ett globalt skyltfönster för unga yrkesarbetare. Och ett av världens största tävlingsarrangemang alla kategorier. Men arrangörskommittén har flera gånger valt värdländer som brister i respekt för arbetstagares rättigheter. Byggindustrins Yrkesnämnd bojkottade, anförda av Byggnads, det senaste mästerskapet i Abu Dhabi. Nu står det klart att Yrkes-VM 2021 tilldelas Kina, en nation som också har ett svart facit när det gäller fackliga och mänskliga rättigheter.
– Utifrån vårt tidigare ställningstagande mot Abu Dhabi är det ju inte att föredra. Synen på mänskliga rättigheter är inte ett dugg bättre i Kina, säger Byggnads Johan Lindholm.
Huruvida det blir ännu en bojkott är för tidigt att sia om, enligt förbundsordföranden.
– Men lite grann måste man leva i sina värderingar. Möjligheten att organisera sig fackligt och alla människors lika värde och rätt är oerhört viktiga för mig och Byggnads. Det är lika viktigt som att få utöva ett yrke och måste prioriteras om vi ska skicka representanter.

LÄS MER: Ett Yrkes-VM utan byggnadsarbetare

Efter att Abu Dhabi utsetts till arrangör ledde fackliga påtryckningar till att Worldskills International – yrkesmästerskapens motsvarighet till fotbollens Fifa – år 2016 antog en ny etikpolicy. Den nya policyn slog fast att "medlemmar och partners ska respektera riktlinjerna" i de kärnkonventioner Internationella arbetsorganisationen, ILO, utfärdat. Men när den nya policyn för första gången skulle prövas i skarpt läge gick värdskapet ändå till Kina. Detta trots att Kina bara ratificerat fyra av åtta kärnkonventioner. Bland de landet inte undertecknat finns konventioner om rätten till facklig organisering och förbud mot tvångsarbete.
Inledningsvis hade även Schweiz anmält intresse för att husera tävlingarna. Men alplandet drog sig ur. Kina var både den vinnande och den enda kandidaten.

LÄS MER: VVS:aren Björn tog brons i Abu Dhabi

Jonas Wallin, förbundsordförande för Elektrikerna, var tidigare ordförane för Worldskills Sweden och en dem som slet för att få en etikpolicy på plats. Han är besviken men tror att situationen hade sett annorlunda ut om det funnits fler kandidater.
– Det lyckades vi få gehör för. Problemet är bara att nu när de skulle prövas för första gången så fanns det bara en kandidat och då gjorde man tolkningen att uppförandekoden avsåg organisationen som arrangerar, inte landet det arrangeras i. Det känns som ett bakslag. Kan Kina få tävlingarna finns det ju inga länder som inte kan få det.

LÄS MER: Qatar lovar avskaffa "modernt slaveri"

Peter Jeppsson, vice vd på Svenskt Näringsliv, efterträdde Jonas Wallin som ordförande och är även svensk delegat till Worldskills International. Han menar att det svenska arbetet med etikfrågorna inte varit bortkastat.
– Vi vet att de är frågorna är på agendan nu på ett helt annat sätt än tidigare. Jag är väldigt nöjd med att vi tagit stora steg framåt, sedan kan man inte bara räkna med att 70 länder i världen rättar sig efter vad vi säger i Sverige. Men vi kommer fortsätta verka i den här riktningen.
Beslutet att tilldela Kina yrkesmästerskapet aldrig gick till omröstning, berättar Jeppsson.
– Om det finns flera kandidater kan det bli röstning i flera omgångar, men den här gången fanns det bara en. Så när Kina avslutat presentation av sitt bud fattades beslutet med acklamation.

Hur hade du röstat om det gått till votering?
– Det beror ju på hur alternativen sett ut. Det kan jag inte svara på.

Peter Jeppsson menar att beslutet att ge mästerskapet till Kina inte innebär att Worldskills International brutit mot uppförandekodens formulering att "medlemmar och partners ska respektera" ILO:s kärnkonventioner.
– Det innebär inte att man måste ha ratificerat, men att man måste ha respekt för de värden som återspeglas i de här konventionerna, säger han.
Jonas Wallin ger sin efterträdare rätt. Och fel.
– Jag tror att hade Schwiez intresse stått kvar så hade man haft en striktare tolkning. Men om man läser väldigt noga är det nog så det står. En jurist skulle nog godkänna det. Men det var inte andemeningen.

Nyckelord:

Byggnads, Globalt

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Tema: Rasolyckan Ludvika

Tema: EFTERSPEL NÅIDEN BYGG
Tema: Byggkollen
Tema: Byggnads kongress 2018
Tema: Byggnads kongress 2018

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 439
Ja, flera gånger 416
Nej, aldrig 81

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se