Publicerad 6 oktober 06:00

Byggnadsarbetarnas favoritverktyg: "Jag använder hammaren hela tiden"

Med polygripen i fickan känner rörmokaren sig trygg. Snickaren klarar inte en arbetsdag utan sin hammare. Läs om vilka grejer byggnadsarbetarna inte klarar sig utan på jobbet.

"Min borrmaskin använder jag mest"

Felix Sandelius, 26 år, snickare
"De första två åren när jag började på byggen hängde jag på borrmaskinen när jag borrade, jag trodde det gick snabbare då. Men det enda som hände var att borren slets ut. Jag höll på sådär tills en äldre kollega frågade "Vafan håller du på med?" Då fattade jag att jag jobbade fel och la om taktik. Nu lär jag lärlingarna att man inte behöver hänga på borren för att det ska gå snabbare men jag märker att de, liksom jag, vill visa att de kan jobba snabbt.
Jag använder borrmaskinen nästan dagligen, liksom mutterdragaren. De behövs då man formar och sätter fast partier. Borrmaskinen har antivibrationer, det är viktigt för att inte ta skada."

"Med polygripen i bakfickan känner jag mig trygg"

Hans Sundkvist, 57 år, rörmokare
"Jag har polygripen i bakfickan nästan jämt, då känner jag mig trygg. Under mina 40 år på byggen har den och skiftnyckeln varit mina ständiga följeslagare. Jag använder polygripen till det mesta, till exempel att hålla emot när jag drar åt muttrar. Nu när jag går på valvet är den bra när man ska dra åt valvstöden. Jag har ständigt med mig en verktygslåda med en massa småverktyg, vid sidan om polygripen, skiftnyckeln förstås och lite annat. De gör att jobbet flyter på. Jag är inte så noga med fabrikaten, det mesta funkar. Min första polygrip fick jag i yrkesskolan 1976 och jag har nog avverkat ett tiotal genom åren."

"Utan selen och livlinan kan jag inte jobba"

Archili Dzigurashvili, 31 år, ställningsbyggare och skyddsombud
"Jag kan inte jobba utan min säkerhetssele och livlina. Som ställningsbyggare jobbar vi på hög höjd och jag vill komma hem på kvällen. Jag har barn och är rädd om mitt liv, så selen är mitt viktigaste verktyg. Jag har jobbat som ställningsbyggare i 7-8 år, i början hade vi inte sele lika mycket men nu är vi jättenoga. Om något händer har jag utbildning, så jag kan rädda någon som fallit och hänger i selen. Förutom den är mitt viktigaste verktyg ställningsnyckeln som jag använder när vi monterar spirorna."

"Najomaten går timmar i sträck"

Pontus Kingström, 26 år, betongarbetare
"Jag använder min najomat dagligen, flera timmar i sträck, när jag fäster ihop armering. Jag skulle aldrig kunna klara mig utan den, den är smidig och snabb att jobba med. Mitt allra första jobb med en najomat var att jag armerade en betongplatta. Inget märkvärdigt jobb men speciellt eftersom det var första gången. En enda sak är tråkig med verktyget. Det är värt runt 35 000 kronor och mycket stöldbegärligt. Jag har kanske blivit av med nio najomater totalt under mitt yrkesliv, bara på den här arbetsplatsen har tre, fyra stycken försvunnit vid inbrott. Flera har varit helt nya. Då får vi åka och beställa nya och det går ett par förmiddagstimmar innan vi kan börja jobba."

"Bär hammare för det mesta, utom när jag diskar"

Victor Lerin, 24 år, snickare
"Hammaren är ett universalverktyg. Jag använder den hela tiden till att spika, riva och bända. Den måste vara av bästa kvalitet, ett proffsverktyg. Jag fick min första hammare när jag började på gymnasiet. Samtidigt fick vi också en najtång, vattenpass, koben, fogsvans och spikbälte. Man kände sig plötsligt lite mer vuxen. Det första vi gjorde var att köra spiktävling. Den vann som hade minst slag på fem spikar. Jag vann inte, tyvärr, men nu övar jag hela tiden. Det händer att vi kör en tävling på jobbet. Jag går på stomjobb, bankar hela dagarna och har slagit sönder ett antal hammare. Hemma bär jag runt på en hammare för det mesta, utom när jag diskar."

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Tema: Byggnadsarbetarens julkalender
Tema: Takras i Växjö
Tema: ARBETSMILJÖ 2017
Årets hemmafix 2017

Över 100 bidrag har kommit in till tävlingen "Årets bästa hemmafix 2017". Vem får Byggnadsarbetarens buckla och en skruvdragare från Festool? In och rösta!

Ackordet backar för plattsättarna

Tidlönen upp och ackordet ner under årets tredje kvartal.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, flera gånger 92
Ja, det har hänt 84
Nej, aldrig 11

Webbreporter

Tipsa Katarina Connheim!

Katarina Connheim
010-601 10 33
070-627 60 84
Skicka e-post

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se