info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickaren Sonny dog då en tung pelare föll på bygget

Hans Levén förlorade sonen Sonny då han blev träffad av en 1,9 ton tung betongpelare.

Snickaren Sonny Levén blev bara 26 år. Han dog efter att ha träffats av en betongpelare vid arbeten på sjukhuset i Västerås. De lyftöglor som köpts in till arbetsplatsen för att hålla pelarna vid montering var felaktiga och underdimensionerade. De klarade bara max 1,2 ton.
– Det var en helt onödig olycka och det var bara en tidsfråga innan någon skulle dö. Hade jag vetat detta kunde jag åkt och köpt rätt öglor själv. Det var en kostnad på max 500 kronor, säger Hans Levén.

Tänker jämt på sin son

Sonny kom i vägen för pelaren av en ren tillfällighet. Han var på plats för att göra undergjutningar och ingick inte i monteringslaget. Då olyckan hände var han på väg för att hämta ett verktyg.
Hans Levén lever jämt med tankarna på sonen.
– Jag tänker på Sonny varje dag och jag blir extra påmind när jag ser en hammare eller åker förbi en byggarbetsplats. Han var en lugn och duktig kille, utbildat skyddsombud som just stängt ner ett annat bygge som inte var säkert, säger han.

”Det kan hända olyckor varenda dag”

Hans Levén är själv snickare och oroad över riskerna i branschen. Över arbeten med tunga element.
– Jag tänker att det kan hända olyckor varenda dag om de inte använder de grejer de ska använda. Jag hoppas verkligen att Sonnys olycka leder till att man gör riktiga riskanalyser i fortsättningen. För det här ska inte få ske. Vi lever ju på 2000-talet.

Läs mer: tunga prefabdelar ökande risk på byggarbetsplatser

”Satt och såg ut över husen Sonny byggt”

NCC och platschefen dömdes i tingsrätt och hovrätt för olyckan. Det blev en miljon kronor i företagsbot och villkorlig dom.
– När jag satt i tingsrätten såg jag ut över husen Sonny byggt. Jag hade själv jobbat med rörisolering i tingsrättslokalerna och kunde då vinka till Sonny som byggde hus på andra sidan vägen.

De dog i olyckor med tunga byggdelar

  • En byggnadsarbetare i 50-årsåldern från Lettland dog 2016 efter att ha klämts av ett fallande byggelement, vars upphängning lossnade. Det hände vid ett villabygge i Åkersberga.
  • Montören Christian ”Chrisse” Wikström, 26 år, dog i en olycka i Solna 2011 då en trappa rasade. Fel hade gjorts i flera led. Otydliga montageanvisningar, tidspress, trappan var inte monterad enligt anvisningar och inte korrekt stämpad och svetsad.
  • Snickaren Joacim Björk, 22 år, dog i en olycka i Helsingborg 2010 då en prefabvägg föll över honom. Han hade fått i uppdrag att ta bort stämp, trots att väggelementet inte var förankrat.
  • Kranföraren Ulf Ryding, 55 år, dog 2010 efter att ha fått ett parti utfackningsväggar över sig på ett bygge i Kallhäll norr om Stockholm.
  • Snickaren Sonny Levén, 26 år, avled 2009 efter att ha träffats av en betongpelare på en arbetsplats i Västerås. Lyftöglan lossnade. Materialet var felaktigt och underdimensionerat.
  • Montören Arbnor Dacic dog i en olycka 2008 då en stålkonstruktion rasade vid byggandet av Kista galleria. Orsaken till olyckan var ett konstruktionsfel.
  • Byggnadsarbetarna Daniel Nilsson, 21 år, och Björn Brandi, 55 år, dödades 2005 då ett 40 ton tungt betongvalv rasade på ett bygge i Helsingborg när stämp togs bort.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickaren Sonny dog då en tung pelare föll på bygget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig