info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Razzia mot bygge – nio personer togs i förvar

Ett flertal myndigheter gjorde ett tillslag på ett bygge söder om Stockholm. Nio personer togs om hand och en av underentreprenörerna riskerar nu dryga sanktionsavgifter

Arbetsmiljöverket har tillsammans med en rad andra myndigheter slagit till mot ett arbetsplats i Huddinge söder om Stockholm där ett hundratal lägenheter håller på att byggas. Bland byggarbetarna fanns det nio personer från Uzbekistan som saknade arbetstillstånd och togs i förvar i väntan på utvisning.

På uppdrag av regeringen

– Insatsen var ett myndighetsövergripande samarbete mellan Arbetsmiljöverket, Gränspolisen, Polis, Ekobrottsmyndigheten, Skattemyndigheten, Länsstyrelsen och Migrationsverket, säger Mikael Roos, inspektör på Arbetsmiljöverket och berättar att myndigheterna startade samarbetet i december förra året på uppdrag av regeringen för att motverka osund konkurrens inom vissa branscher.
Under tillslaget var ett tjugotal byggarbetare verksamma på arbetsplatsen och Arbetsmiljöverket kunde se brister i både arbetsmiljö och i hur utstationeringsregistret hanterats. Materialet har lämnats in till jurister och en av underentreprenörerna på bygget riskerar nu dryga sanktionsavgifter.

Dotterbolag till ett stort byggbolag

– Det fanns oegentligheter hur några av byggarbetarna var anställda. Huvudentreprenören ägs av ett dotterbolag till ett stort byggbolag, mer än så kan jag inte säga, säger Mikael Roos och hänvisar till förundersökningssekretess. Enligt Mikael Roos är samarbete ett nytt sätt för myndigheter att hitta saker som man inte hittade förr inom olika branscher.
– Det är ett utvecklingsprojekt, nu utvärderar vi insatsen och försöker se vad vi kan förbättra, säger Mikael Roos.

Kaj Söderin
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Razzia mot bygge – nio personer togs i förvar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig