Publicerad 5 april 2017 10:32

Drönare allt vanligare verktyg på bygget

Med hjälp från ovan

Är drönare framtiden på bygget? Det tycker NCC, som storsatsar. Drönare används bland annat för att dokumentera arbetsplatser och beräkna till exempel hur mycket jord som ska schaktas. Men det är bara början.

Användandet av drönare med kameror på byggarbetsplatser kan vara nästa stora grej – det anser i alla fall NCC som sedan ett par år tillbaka storsatsar på drönare vid olika byggprojekt.
Andreas Lydig är ansvarig för drönare på NCC Sverige och berättar att företaget idag har 23 personer anställda som arbetar med drönare över hela landet.

Mäter från ovan

- Vi började använda drönare hösten 2014 och de används för dokumentering av arbetsplatser för att ge en överblick, men även som ett mätverktyg för att beräkna volym på hur mycket som ska sprängas eller schaktas, säger han.
En drönare ger mycket mer information än en GPS och är mycket snabbare att använda enligt Andreas Lydig. De kan även användas med laserutrustning för att ta fram datormodeller vid ombyggnationer och ge en bra bild av hur ett hus kan komma att se ut.

Kräver tillstånd i dagsläget

Att flyga en drönare på allmän plats med en kamera monterad kräver tillstånd från länsstyrelsen, något som NCC inte har i dagsläget.
I höstas beslutade Högsta förvaltningsdomstolen att det krävs tillstånd för att flyga med drönare som har en kamera monterad. Förvaltningsdomstolen ansåg att en kamera som är monterad på en drönare kan inkräkta på människors integritet och hänvisade till kameraövervakningslagen. Men domen har inte påverkat NCC:s användande av drönare speciellt mycket.

- Vi fotar endast i inhägnade områden, och de som är där vet att vi fotar. Så än så länge kör vi på som vanligt. Men vi har ansökt om tillstånd hos länsstyrelsen i Stockholm för att kunna flyga vid olika prospekteringar ovanför platser där allmänheten kan ha tillträde, säger Andreas Lydig.
Om domen står fast är i dagsläget oklart. Regeringen har beslutat att se över lagen och ska utreda om den ska gälla drönare med kamera eller inte. Det nya lagförslaget föreslås börja gälla den 1 augusti 2017.

Laserteknik kan vara framtiden

I framtiden kan drönare komma att användas allt mer inom byggbranschen tror Andreas Lydig. Användandet av laserteknik på en drönare kan vara användbart för att mäta landområden i mörker eller i gruvor där det är allt för riskfyllt för människor att vistas i.
- Det finns flera möjligheter, framför allt inom mätteknik. Fördelen med en drönare är att det är riskfritt att flyga in farliga miljöer, säger han. Enligt Datainspektionen har Sveriges länsstyrelser hittills beviljat 59 tillstånd att flyga med drönare med en kamera monterad.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Tema: Rasolyckan Ludvika

Tema: EFTERSPEL NÅIDEN BYGG
Tema: Byggkollen
Tema: Byggnads kongress 2018
Tema: Byggnads kongress 2018

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 439
Ja, flera gånger 416
Nej, aldrig 81

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se