info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Misstänkt svartjobb på Södertälje sjukhus

Svart arbetskraft och fusk med ID06. Byggnadsarbetaren kan avslöja att en underentreprenör på Södertälje sjukhus anmäls till Skatteverket misstänkt för ekonomisk brottslighet. Efter händelsen ska Stockholms landsting granska samtliga upphandlade projekt i länet.

Efter att Byggnadsarbetaren förra veckan avslöjade en ekobrottshärva i mångmiljonklassen vid Nya Karolinska kommer nu nya uppgifter om misstänkt svart arbetskraft och fusk med ID06 vid en av de byggarbetsplatser som Locum, Stockholm landstings fastighetsföretag, är beställare av.

Läs mer: Svarta löner för miljoner på Nya Karolinska-bygge

”Finns problem i branchen”
– Jag är uppriktigt bekymrad, det här är andra gången på en vecka som våra projekt drabbas. Det är uppenbart att det finns problem i den här branschen, säger Paul Lindquist (M), fastighets- och landstingsråd vid Stockholms län.

Allt började med en arbetsplatsolycka den 27 mars i år. En man skadade handen vid ett ställningsarbete som genomfördes av en underentreprenör.
Huvudentreprenören på bygget är Karlaplans plåtslageri som anlitat ett ställningsföretaget Bisab som i sin tur anlitat en underentreprenör där den skadade mannen jobbade.
Det visade sig att mannen saknade utbildning och det fattades misstankar om svart arbetskraft, vilket gjorde att händelsen anmäldes till Skatteverket av Locum. Huvudentreprenören anmälde även händelsen till Arbetsmiljöverket som en arbetsplatsolycka.

Läs mer: Politiker: ” Skanska måste utreda internt”

Underentreprenörerna har ansvaret
Ansvaret för att regler följs på byggarbetsplatser är solklar enligt Paul Lindqvist. Det är underentreprenörerna som ska se till att regelverk och lagar följs och han säger att Landstinget enbart samarbetar med seriösa företag.

-Vi har tydliga krav i våra avtal med huvuderentreprenörerna. Vi måste tillsammans med underentreprenörerna öka kontrollerna för att undvika att sådan här sker. Landstinget ska bara anlita seriösa företag och vi förväntar oss även att de anlitar seriösa underentreprenörer.
Locum hävdar att huvudentreprenören Karlaplans plåtslageri har utfört oanmälda kontroller av sina underentreprenörer.
Vid kontrollerna har de tvingats avvisa personer som inte varit registrerade eller haft ogiltiga ID06-kort. Enligt Locum har Karlaplans plåtslageri brustit när det gäller att meddela att de tagit in underentreprenörer.

Samtliga projekt ska utredas

Händelsen ska nu utredas av Locum själva, och de ska även skärpa kontrollerna vid bolagets byggprojekt. Alla övriga entreprenörer som Locum anlitar och dess underentreprenörer ska kontrolleras tillsammans med Locums projektgrupp enligt Paul Lindquist.
-Vi kan aldrig acceptera att våra leverantörer bryter mot svensklagstiftning som drabbar landstinget och allmänheten, säger Paul Lindqvist.

Kaj Söderin
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Misstänkt svartjobb på Södertälje sjukhus

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig