info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

En skön avhyvling

Vill du få en lugn stund och snygga till dig samtidigt? Gör som vår redaktionschef Johan Sjöholm: Besök en barberare för en klassisk knivrakning.

Ur högtalarna strömmar ”No pain, no gain” med punkbandet Social Distortion. Passande kanske. Jag har just sjunkit ner i en av stolarna på barberarshoppen Honest Al i Stockholm för en klassisk knivrakning.

Barberaren Amer Hadzialic skrattar.

– Du kan vara lugn när det är jag som håller i kniven, säger han.

Och han har så klart rätt. En knivrakning utförd av en skicklig barberare har inget med smärta att göra. Snarare är det en upplevelse som alla män med självaktning bör unna sig med jämna mellanrum.

De varma handdukarna som läggs över ditt ansikte för att öppna upp porerna, den väldoftande oljan som mjukar upp skinnet, löddret från tvålen och borsten och den adrenalinretande känslan av en knivsegg som rör sig längs ditt käkben.

Allt det där är små sensationer som du kategoriserar in under rubriken livskvalitet, när du en gång fått smak för dem.
Något som allt fler får. Amer vittnar om ett ökande antal kunder.
– Numera är det tillåtet för män att se bra ut.

Hans chef, Al Mocikaw har drivit sin barberarshop i åtta år och kundtillströmningen är av allt att döma bra. När han kom till Stockholm i slutet av 1980-talet var situationen en annan. Kulturen med män som rakade sig på salong dog i samband med att aids-skräcken bredde ut sig. I tjugo år jobbade Al Mocika som frisör med en huvudsakligen kvinnlig kundkrets. Men det var hit han ville.

Till sin egna barberarshop, med väggar och tak inredda med skatepunken som främsta inspiration. Posters med band som Motörhead, Flogging Molly, Bad Religion och Body Count och skateboards som alla tillhört honom själv.

Han har en enkel förklaring till varför män börjat leta sig tillbaka till barberaren för en rakning.

– Du kan raka dig lika bra hemma som här om du ger dig tid. Men det är ingen som har det på morgonen. Plus känslan av att någon annan gör det. Det är spännande och lite farligt.

Amer får min haka och mina kinder att gå från nåldyna till slät bebisrumpa på ungefär en halvtimma. Det sista han gör är att smeta in huden med en mentoldoftande olja och därefter lägga en kall handduk över mitt ansikte. Porerna i skinnet stängs och jag öppnar mina ögon.

Jag ser bättre ut än när jag klev in genom dörren. Helt klart. Men det är inte det som är huvudsyftet med att besöka barberaren, enligt Amer:

– Vi lever stressigt i dag och det är därför vi glömmer bort oss själva. Vi får dig att känna dig avslappnad. Man får sin lilla tid en gång i veckan eller i månaden, eller hur ofta du nu bestämmer dig för att göra det.

  • TID: En nära och njutningsfull rakning tar en stund. Har du familj? Säg till dem att du blir borta i trekvart, lås sedan badrumsdörren och börja med en varm dusch. Har du ingen ljudanläggning installerad i badrummet rekommenderas att du tar med dig en bluetooth-högtalare så att du kan spela din favoritmusik.
  • SÄKERHETSHYVEL: Knivar i all ära, men en mer avslappnad variant är en så kallad säkerhetshyvel. Den görs ofta helt i rostfritt stål vilket gör den tyngre och mer gedigen att raka sig med, jämfört med flerbladshyvlar i plast. Håller i evigheter om du sköter den rätt och dessutom är bladen snorbilliga. Ska du ändå ge dig på knivrakning, besök en barberare först och ta reda på lite om tekniken.
  • PRE SHAVE-OLJA/BALSAM: Luktar gott och mjukar upp huden. Finns oändliga mängder att välja mellan. Välj ett prisläge och en doft som passar dig. Läggs på före rakningen på en lätt fuktad hud.
  • ALUNSTIFT: Om du trots allt skulle skära dig, kan ett så kallat alunstift vara bra. Vät lite på toppen av stiftet och stryk försiktigt över såret. Svider utav h-e, men mildrar blödningen.
  • RAKBORSTE: Billiga varianter med hyfsade syntetborst finns. Men traditionellt görs rakborstar av grävlingshår och det är absolut att föredra. Finns i olika kvaliteter som kostar från några hundralappar upp till flera tusen. Finaste kvaliteten kallas Silver tip badger och har vit borst med en svart ring mitt på.
  • RAKTVÅL MED SKÅL: Att lära sig arbeta upp ett bra rakskum med hjälp av borste, vatten och tvål kan ta ett tag. Här kan en film på Youtube vara din vän. Sök på ”Raktvål” eller ”Wet shave”. Ett tips redan nu är att förvara tvålen i en skål med höga kanter och löddra i den.
  • AFTER SHAVE-BALSAM: Avsluta med ett avkylande balsam som stänger porerna och mildrar hudirritationen. Kombinera gärna med att dränka en liten handduk i kallt vatten och lägg den direkt på huden. Du som rakar dig ofta bör undvika after shave-produkter med mycket alkohol, då det för somliga kan torka ut huden.
    Källor: Gents.se, Wikipedia, Apoteket med flera.
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: En skön avhyvling

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig