info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Det är inte värt det om barnen far illa"

Pierre Esbjörnsson vaknade av smällen. Hans bil stod i lågor och elden hotade att sprida sig till huset där döttrarna låg och sov. På fasaden hade någon sprejmålat en nazistisk symbol. Som socialdemokratiskt kommunalråd hade han drivit frågan om ett flyktingboende i kommunen. Brandattentatet den 19 september fick honom att lämna sitt uppdrag.

Det var lördagskväll och barnen, åtta och elva år gamla, hade varit uppe sent. När de väl lagt sig tog Pierre Esbjörnsson, tjänstledig ombudsman från Byggnads Skåne, med sig surfplattan till sängen och besvarade några mejl. September var ovanligt varm och innan han själv somnade ställde han fönstret på glänt. Kanske var det därför han vaknade av smällen.
‒ Jag vaknade av någon form av dov knall. Min första tanke var att det var en lantbruksmaskin som fick punktering, säger han.
Från sovrumsfönstret syntes ingenting ovanligt. Från köksfönstret såg Pierre Esbjörnsson rök. Han gick ut. Där stod hans bil i lågor.
‒ Då kom känslan: ”barnen måste ut”. Efter ganska få sekunder var de inrullade i sina täcken och utburna på baksidan. Då brann det i både bilen och i huset.

LÄS MER: Utsattes för mordbrand

Tre månader senare. Utöver en julstjärna som ensam blinkar i ett fönster är kommunhuset på Stora Torggatan i Skurup nedsläckt. Men Pierre Esbjörnsson är på plats trots att det är lördag. Sedan han efter valet 2014 tillträdde posten som kommunstyrelsens ordförande har det blivit mycket helgarbete.
‒ Det är ganska vanligt, säger han medan han leder vägen genom de tomma korridorerna.
Det finns ett uns av vemod i rösten när Pierre Esbjörnsson beskriver sina obekväma tider och bergen av pappersarbete som ständigt kräver hans uppmärksamhet. Det är en arbetssituation som snart kommer att förändras ‒ mot hans vilja.
Förra veckan meddelade Pierre Esbjörnsson att han lämnar sitt uppdrag. Barnen tog brandattentatet hårt.
‒ Efter att det hände skrev tidningarna om grov mordbrand. Då kom frågorna. Varför hatar folk oss pappa? Varför vill de ta livet av oss? Det där gör ont i ett pappahjärta. Och det var där beslutet växte fram. Det är inte värt det om barnen far illa.

Kassör i Byggnads Skåne

Pierre Esbjörnsson har bott i Skåne hela sitt liv. Som ung glasarbetare fick han sin första anställning på Johan Persson Glasmästeri i Malmö. Ett företag med över hundraårig historia där facklig anslutning var en självklarhet.
‒ Man valde inte att vara med i facket utan man skulle vara med i facket. Men det var inte ett tvång, det var en kultur. En trygghet och en tydlighet.
När den befintliga lagbasen ville trappa ned gick frågan om att ta över till Pierre Esbjörnsson. Det fackliga engagemanget ledde vidare till styrelseuppdrag för Byggnads Skåne, ansvar för glasavtalet och en kassörspost.
2006 tog han plats som ledamot i Skurups kommunfullmäktige. 2010 blev han oppositionsråd och heltidspolitiker.
‒ När jag först engagerade mig inom Byggnads hade nästan alla ombudsmän ett politiskt uppdrag. I dag är det tvärt om. Det har nästan blivit lite fult att vara politiskt aktiv. Jag tycker att det är skrämmande. Politiken påverkar faktiskt allting runt omkring oss och om man står utanför är risken större att det blir ett politikerförakt istället, säger Pierre Esbjörnsson.

”Då kom de klassiska anklagelserna”

Hans egen politiska gärning har handlat mycket om att skapa förutsättningar för bostadsbyggande. Men det initiativ som skapade storm i Skurup, och ledde till flera rasistiska opinionsyttringar, rörde fjolårets flyktinginvandring.
– Vi tog beslut om att starta HVB-hem för ensamkommande barn. Det var ju för att klara de utmaningar vi ställdes inför när det brast i Syrien. Men då kom de klassiska anklagelserna om att man sätter invandring före barnen i skolan eller äldreomsorgen. Är man då den högsta politiska företrädaren så är man den som står i skottgluggen, säger Pierre Esbjörnsson.
I maj klistrade Svenska motståndsrörelsen, den nazistiska organisation vars symbol sprejmålades på Pierre Esbjörnssons fasad, upp affischer på Socialdemokraternas partilokal i Skurup. Bredvid en hängsnara stod att läsa: ”Reserverad för folkförrädare”.
Den gången tolkade Pierre Esbjörnsson hotet som riktat mot partiet snarare än honom själv. Brandattentatet kom som en överraskning.

Rubriceras som mordbrand

Polisen rubricerade attacken som mordbrand och utreder den som ett hatbrott. Förundersökningen pågår fortfarande.
‒ Jag har absolut fått ett bra skydd av polisen men det här är en utveckling som kommer att fortsätta om vi inte tar i med hårdhandskarna. Man måste satsa resurser på att kartlägga terrorismen mot det demokratiska samhället, säger Pierre Esbjörnsson.
Samtidigt kopplar han samman attentatet med en bredare samhällsutveckling, där klyftorna mellan folk och folkvalda ökar och främlingsfientliga krafter försöker fylla detta förtroendevakuum med sin egen agenda.
‒ Jag tror säkert att det finns några i våra byggbodar som sympatiserar fullt ut med den politik som Sverigedemokraterna har. Men jag har pratat med många byggarbetare som har röstat på SD och är övertygad om att det mesta är missnöjesröstning. Det ska man ha den största respekt för. Det är det första tecknet på att vi politiker, bland annat jag, har misslyckats.

SD näst störst i Skurup

I Skurup är Sverigedemokraterna med 20 procent av väljarstödet trejde största parti. Och i det upptrissade politiska klimatet tycks nazister se en möjlighet att ‒ genom våld ‒ flytta fram sina positioner.
När Pierre Esbjörnsson talar om hur såväl sverigedemokratiskt inflytande som nazistiska terrordåd ska motverkas återkommer han gång på gång till samma ämne: fördelningspolitik.
‒ Man lämnar sina barn i en skola som har för lite personal och när man kommer till byggboden slår man upp Metro och ser att skolkoncernen plockar ut en miljard i vinst. Då vill man visa att man är förbannad och så röstar man på Sverigedemokraterna.


• Den 19 september vaknade Pierre Esbjörnsson av en hög smäll utanför sitt hus. Det visade sig vara en airbag som detonerat av värmen sedan någon tänt eld på hans bil.
• Bilen stod parkerad utanför garaget och räddningstjänsten gjorde bedömningen att risken för att elden skulle sprida sig var stor.
På fasaden hade Svenska motståndsrörelsens symbol sprejmålats.
• Den nazistiska organisationen ligger enligt stiftelsen Expo ligger bakom ett flertal våldsdåd de senaste åren, däribland den uppmärksammade attacken mot en antirasistisk demonstration i Stockholmsförorten Kärrtorp i december 2013.
• Polisen rubricerade attacken som mordbrand och utreder den som ett hatbrott. Förundersökningen pågår fortfarande.
• Pierre Esbjörnsson kommer att stanna kvar i fullmäktige som fritidspolitiker, en mer undanskymd position. Han har också ett deltidsuppdrag som ordförande i Region Skånes servicenämnd fram till april 2017. Därefter planerar han att återgå till sin tjänst som ombudsman på Byggnads Skåne.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Det är inte värt det om barnen far illa"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig