info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Jag tänker på byggnader som kroppsliga"

På tisdagen delades Byggnads kulturstipendier ut. En av stipendiaterna, Harpa Dögg Kjartansdóttir, intresserar sig bland annat för hur byggmaterial förändras då de placeras i nya sammanhang.

Byggnads delade igår ut stipendier på 15000 kronor vardera till sjutton kulturarbetare. Klasserna är bildkonst, litteratur, musik, konsthantverk, arkitektur och övrig scenkonst. Harpa Dögg Kjartansdótttir är en av stipendiaterna. Hon beskriver sig på sin hemsida som en samlare. Hon intresserar sig för hur sakerna hon samlar får ny mening då de skiljs från sin egentliga funktion och sätts i nya sammanhang i hennes installationer.
– Jag arbetar väldigt mycket med vad som händer när man tar ett objekt och sätter det i nya sammanhang, då ändras värde och mening. Det som är intressant är vad som händer i tanken då, hur man reflekterar på annat sätt. Sammanhanget blir meningen, säger hon.
– Väldigt ofta blir saker något helt annat än de är och jag blir ofta överraskad när jag kanske tycker att något är ganska tydligt, men i ett nytt sammanhang så berättar det något helt annat.
Vad ska du gör med stipendiet?
– Det ger mig en chans att verkligen jobba vidare och undersöka, utveckla och forska. Jag har haft väldigt många utställningar det sista och då känns det skönt att kunna jobba vidare och utveckla utan att ha en utställning på gång. Jag ska resa till Grönland i sommar och utforska utifrån kultur.
Så när du börjar vet du aldrig vad det ska bli?
– Precis. Man vet aldrig exakt vad processen kommer att vara. Och rummet påverkar verket, inget är utan sammanhang.
Du använder en del material som brukar höra hemma på byggen, rör och armering till exempel. Vilka är för- och nackdelarna med sådana material?
– Jag är väldigt intresserad av det. Jag tänker ofta på byggnader som kroppsliga. Inne i väggen är det så mycket man inte ser – rör, elektricitet och vatten – det är ju som inne i kroppen. Allt det man inte ser, men som gör så att byggnaden är liksom vid liv. Det började med att jag blev superintresserad när de restaurerade byggnader och bytte ut rör, det känns som när man byter ut delar av kroppen för att de blir trasiga.
Vet du vilket material du ska jobba med nu framöver?
– Jag har börjat blanda byggnadsmaterial mycket med annat. Strukturen är gipsplattor och stegar, eller något som ser ut som stegar men faktiskt har en annan funktion än att klättra i. Jag har också börjar jobba mer och mer med andra saker, kollage av saker jag klipper ut.


Övriga stipendiater:

Bildkonst
Erik Kihlbaum
Clarissa Siimes
Mattias Hellberg
Bo Jonzon
Birgitta Heiling
Daniel Götesson

Litteratur
Henrik Johansson
Eva Thors Rudvall

Musik
Peta Axelsson
Popkollo, Minna Bolin
Minna Weurlander
Theresa Indebetou
Kristian Persson

Konsthantverk
Kerstin Björk

Arkitektur
Catharina Dahl, Maria Grönberg och Sofie Campanello

Övrig scenkonst
Johan Lundin

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Jag tänker på byggnader som kroppsliga"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig