info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Det blir som en liten epidemi”

I dag startar det mångfaldsprojekt i VVS-branschen som Byggnadsarbetaren tidigare nämnt. Fyra företag ska visa vägen mot mer mångfald. Åsa Nilsson Billme håller ihop arbetet.

Åsa Nilsson Billme har tidigare arbetat med mångfaldsfrågor i olika organisationer och företag, sedan i våras är hon projektanställd på VVS-företagen. Hon arbetar med att sprida kunskap i hela organisationen. Tillsammans med de fyra företagen Bravida, Caverion, Imtech och Rörläggaren ska hon också driva ett projekt för mångfald i bolagen. I dag, måndag, samlas de för första gången för att starta arbetet.
Vad ska ni göra?
-Vi tror jättemycket på det goda exemplets kraft och vi vet att många vill jobba med de här frågorna, men är ganska osäkra på hur man ska ta tag i dem. Nu har vi bjudit in företag som är intresserade av att kanske ta på sig lite av ledartröjan i branschen och har kraft att testa hur saker och ting fungerar.
-Vi har en utmaning i att attrahera en bredare kompetensbas till branschen. Vi behöver bli bättre på att attrahera med att bredda bilden av VVS-yrket. Men vi behöver också ta hand om de ungdomar som går utbildningarna så att de känner sig inkluderade och stannar i branschen.
– Dessutom behöver vi jobba inkluderande på de arbetsställen som finns. Vi kommer satsa primärt på arbetsmiljöarbete, hur man kan utveckla det interna klimatet.
Vad hoppas du att man helt konkret har uppnått om ett år?
– Jag hoppas att företagen kan mäta av hos sina medarbetare att man mår bättre och trivs bättre. Jag hoppas också att det ska ha lett till att man har nått en lite bredare rekryteringsbas. Kanske att man har fått in några av de praktikanter som finns från de underrepresenterade grupperna, tjejer och människor med olika etnisk bakgrund, som anställda efter att de avslutat sina utbildningar.
Vad skulle du säga till den rörmokare som har jobbat i 30 år och tycker att det här arbetet verkar onödigt, för att det funkar bra för hans del som det är?
– Utifrån att vi är en medlemsorganisation så är det klart att av 1100 företag är inte alla positiva. Och jag kan tycka att det gör inget. Alla måste inte säga ”tjoho, nu kör vi”, men de som vill nu ska vi ge allt stöd vi kan till, för att lyfta de goda exemplen.
VVS-företagen har anställt dig, Sveriges Byggindustrier har också anställt en mångfaldsexpert det senaste året, Byggnads och Byggcheferna har dragit igång kampanjen ”stoppa machokulturen”. Varför händer detta nu?
– Jag tror inte man kan vänta längre. Jag upplever det som att det finns ett behov och en vilja att bygga hållbara affärer där det här är en viktig del. Men det blir såklart också en smittoeffekt när man ser på varandra att det går att göra saker, det blir som en liten epidemi i branschen.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Det blir som en liten epidemi”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig