info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skolbänken ska lyfta ackordet

Landets plåtslagare ska nu få utbildning i hur ackordet fungerar. Syftet är att lönen ska nå nya höjder.

Bara 1 procent av alla plåtslagarjobb utförs på ackord. Det är den mängden som mäts av fackets och arbetsgivarnas gemensamma bolag Mätningsdata. Sedan uppskattar facket att ungefär tio procent av plåtslagarjobben är ackord mot någon form av företagskalkyl. Resten – cirka 90 procent går på tidlön. En siffra som Byggnads vill få upp.
– Huvudskälet till utbildningen är att lyfta lönen. Vi tror att det handlar om cirka 20 kronor i timmen under ett år där alla timmar är inräknade, säger Christer Härjelin, ombudsman på Byggnads.
Byggnads har under flera år försökt att lyfta ackordsandelen bland plåtslagarna utan att lyckats.
– Vi får ofta höra från plåtslagarna att det finns en rädsla för att de måste betala tillbaka pengar om de börjar jobba på ackord. Det här är något som arbetsgivarna sprider genom att säga saker som att ni får inte jobba på ackord, det går inte ihop och ni kommer att få betala tillbaka. Men nu ska vi ge plåtslagarna bättre kunskap så de orkar stå emot pressen, säger Christer Härjelin.

Två dagar på skolbänken

I ett första skede ska drygt 150 plåtslagare gå utbildningen. Det handlar om en halvdag om vad kollektivavtalet ger för rättigheter och lite om försäkringar. Sedan en och en halv dag om hur ackordslistan fungerar.
– Det kommer att bli väldigt praktiskt inriktat. Med enkla övningsexempel och arbetsmoment som de är vana vid att utföra på bygget. En lätt nivå där det första målet är att väcka nyfikenheten, säger Christer Härjelin

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skolbänken ska lyfta ackordet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig