info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Får inte rädda liv vid tunnelbrand

Regelverket hindrar rökdykare från att rädda arbetare i gruvor och tunnlar. De måste bryta mot reglerna för att rädda liv, avslöjar tidningen Dagens Arbete.

Gruvarbetare och byggnadsarbetare som jobbar under jord riskerar att inte bli räddade vid en brand. Om inte Räddningstjänsten och dess rökdykare bryter mot reglerna. Det framgår av ett avslöjande i Dagens Arbete.
”Rökdykare ska alltid bära med sig vattenslangar vilket gör att det går långsamt och tar på krafterna. De hinner bara komma 150 meter innan luften är slut och de måste vända”, skriver tidningen.
-Om räddningstjänsten följer sitt regelverk så går det inte att rädda folk i gruvor eller tunnlar. Det är för jävligt att det ser ut på det här sättet, säger Sören Eriksson, huvudskyddsombud i Bolidens Kristinebergsgruva, i en kommentar. Vid denna gruva inträffade en brand för ett och ett halvt år sedan. Det brann
1 000 meter ner och tre gruvarbetare saknades. Räddningstjänsten räddade arbetarna med hjälp av sina rökdykare. Men det innebar att de bröt mot regelverket.
Detta är ett exempel i tidningens granskning av säkerhetsbrister vid bränder i gruvor. Samma regelverk och problem gäller också när byggnadsarbetare arbetar under jord.

”Nödvändigt ändra bestämmelserna”
Att vara rökdykare är mycket farligt. Därför är reglerna stränga. Men Sveriges främsta experter på bränder under jord vill se en förändring av Arbetsmiljöverkets föreskrifter om rökdykning, så att de anpassas till en räddningssituation under jord. Idag är de främst utformade för bränder i hus och lägenheter.
– Det är nödvändigt att ändra bestämmelserna, säger Håkan Frantzich, lektor i brandteknik på Lunds universitet.
Experterna vill att rökdykarna ska kunna gå in utan att bära med sig släckvatten, för att snabbt få ut och sätta personer i säkerhet.
Arbetsmiljöverket vill helst förbjuda rökdykning helt och hållet.
– Det är det farligaste jobb som finns, säger Tommy Eriksson Wikén, sakkunnig på processäkerhet. Han säger till tidningen att brandmännen måste ha med sig vatten framme under hela räddningsinsatsen, men att man kanske kan lösa det med fasta installationer i gruvan.
Enligt honom kom bestämmelserna kring rökdykning till på grund av att brandmän förr ofta förolyckades i sitt arbete.
-Det är det vi vill förhindra. Man ska inte offra livet för att rädda liv.

Sämre regler för räddningskammare

Men det är inte bara problem då det gäller rökdykarna. De svenska reglerna för räddningskammare i gruvor är sämre än i många andra länder. I Sverige måste dessa kamrar ha andningsbar luft i fyra timmar. I Australien, till exempel, är reglerna 36 timmar. Nu pågår ett arbete för att ändra de svenska rekommendationerna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Får inte rädda liv vid tunnelbrand

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig