info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Peab slarvar med fallskyddet

Peab har slarvat med fallskyddet på ett flertal arbetsplatser. Arbetsmiljöverket har därför förbjudit Peab att utföra arbete med risk för fall på två meter eller mer. Förbudet är förenat med ett löpande vite på 50 000 kronor.

Vid en inspektion på en byggarbetsplats vid Hyllie Boulevard i Malmö i början av februari i år kunde en inspektör på Arbetsmiljöverket konstatera att de anställda arbetade utan nödvändigt fallskydd. Dessutom användes mobilplattform och stegar som tillträdesled, uppger nyhetsbladet Tema Arbetsmiljö. Samma dag förbjöd Arbetsmiljöverket Peab vid vite på 50 000 kronor att utföra arbete på byggarbetsplatsen, om inte vissa villkor var uppfyllda.

Vite på 50 000 kronor

Vid en uppföljning den 12 mars fann inspektören åter igen att de anställda arbetade utan fallskyddsanordningar. Arbetsmiljöverket har därför begärt att Förvaltningsrätten ska betala ut vitet på 50 000 kronor. Även på en annan av Peabs byggarbetsplatser i Malmö upptäckte Arbetsmiljöverket att Peab-anställda arbetade utan nödvändiga fallskydd, och använde stege som tillträdesled. Även här dömde AV ut vite på 50 000 kronor.

Underentreprenören som brister

Peab protesterade och hävdade att det på arbetsplatsen Hyllie Boulevard vid båda inspektionstillfällena var en underentreprenör som brustit, och att förbudet var riktat mot fel part. På den andra arbetsplatsen ansåg företaget att stege använts som tillträdesled, men att det inte var otillåtet, eftersom det rörde sig om ett kortare arbete. Arbetsmiljöverket anser att det finns brister i hur Peab organiserar, följer upp och kontrollerar att det finns och används skydd för att förebygga risken för fall.

Förbud att utföra arbete

Verket förbjuder nu Peab att utföra arbete med risk för fall på två meter eller mer om inte två villkor är uppfyllda. Dessa är villkoren: risken för fall ska vara förebyggd genom användning av skyddsräcken, ställning, skyddsnät eller annan fast anordning. Skyddsräcket ska vara två meter högt. Det andra villkoret är att vid kortvariga arbeten, i de undantagsfall där fast fallskyddsanordning inte kan användas, ska istället personlig fallskyddsutrustning användas. Förbudet är förenat med löpande vite på 50 000 kronor.

Förbud gäller till och med 31 december

Dessutom föreläggs Peab att en gång varje månad skriftligt redovisa platser och datum för planerade och pågående byggarbeten, där risker för fall på två meter förekommer. Förbud och föreläggande gäller till och med den 31 december på Peabs arbetsplatser inom Skåne, Blekinge, Kronobergs och Kalmar län.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Peab slarvar med fallskyddet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig