info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Domar för miljonsvindel

Fyra män dömdes idag för att ha lurat Stockholms kommun på 27,4 miljoner kronor i samband med renoveringen av Söderledstunneln. Samtliga döms till fängelse.

Domarna från Attunda tingsrätt rör sig om fängelse på mellan fem och två och ett halvt år.
Brotten ska ha begåtts under en renovering av Söderledstunneln 2011-2012. Entreprenören fakturerade drygt 288 miljoner kronor och åklagaren har ansett att kommunen betalat 27,4 miljoner kronor för mycket. Tingsrätten anser att det är bevisat att det förekommit falska fakturor i flera led.
Fyra män döms nu för grovt bedrägeri. Det är en samordnande byggledare, representanter för entreprenören, respektive en underentreprenör, samt en projektledare på Trafikkontoret.

”Osanna fakturor”

-Den samordnande byggledaren har skickat osanna fakturor till underentreprenören, som i sin tur skickat fakturor för arbete i tunneln till entreprenören. Det har bevisats att underentreprenören överhuvudtaget inte arbetat i tunneln. Men entreprenören har ändå betalat dessa osanna fakturor och dolt kostnaderna i sina fakturor till kommunen. Det har dock inte gått att utreda exakt vilka fakturor till kommunen som varit osanna, säger rättens ordförande Patrik Alm i ett pressmeddelande.
Domen omfattar flera delar. Bland annat döms byggledaren och underentreprenörens representant döms också för grovt bokföringsbrott, medhjälp till grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Fem års fängelse

Det längsta straffet, fem års fängelse, får den samordnande byggledaren. Han anses ha varit mest drivande och den som haft mest vinning av brottet, enligt rätten.
Alla männen utom projektledaren får omedelbart näringsförbud. Samtliga fyra ska betala skadestånd på 3,9 miljoner kronor till Stockholm stad, det belopp som inte återbetalats.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Domar för miljonsvindel

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig