info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya åtal om mutor på Peab

Byggnadsarbetaren skrev i början av året om att flera mututredningar berörde Peab. Nu har åtal väckts i två av fallen. Samtidigt är en tidigare tingsrättsdom på väg upp i hovrätten.

Nyligen har åtal väckts i två mututredningar mot personer som arbetade på Peab då de misstänkta brotten begicks. Det gäller en man som ska ha tagit emot mutor i Stockholm och en som ska ha givit mutor i Norrbotten.

Sponsrade segelbåt

Nacka tingsrätt har fått in en stämning mot tre personer varav en har haft en chefsposition på Peab och två varit underentreprenörer åt företaget. De tre åtalas för grovt givande av muta, givande av muta samt grovt tagande av muta.
Misstankarna gäller att den tidigare Peabanställde, som varit i position att påverka vilka som fick uppdrag för Peab, tagit emot mutor från underentreprenörerna.
I det ena fallet gäller det sponsring av en båt i mannens privata seglingsföretag. Sponsoravtalet ska ha omfattat två miljoner kronor.
Den andra företagaren ska ha lånat ut 125 000 kronor till den då Peabanställde mannen. Det var Peab som polisanmälde mannen och då förlorade han också sin anställning.

Byggde stall åt projektledare

Luleå tingsrätt har samtidigt fått in en stämning emot en tidigare lokal Peabchef och en tidigare projektledare på Trafikverket. Misstankarna gäller att Peabchefen ska ha byggt ett stall i Luleåområdet åt projektledaren, vilket sedan kan ha gynnat företaget vid upphandlingar i regionen.
Enligt tidningen Norrländska Socialdemokraten uppger åklagaren att stallet, som byggdes 2009, var värt 715 375 kronor. De båda männen har nekat till brott. Den tidigare Peabchefen sa till Byggnadsarbetaren i början av året att han inte förstår anklagelserna. Den andre mannens advokat Jens Arnhof säger nu till Norrländska Socialdemokraten att hans klient nekar till brott.
– Han hamnade i betalningssvårigheter, avsikten har hela tiden varit att göra rätt för sig, säger han.

Faludom överklagad

I februari dömdes också två personer som arbetat på Peab och fyra som arbetat på Falu kommun till dagsböter i en muträttegång i Falu tingsrätt. Målet gällde att Peabanställda under flera års tid bjudit tjänstemän från kommunen på underhållning, mat och alkohol. Målet kommer nu prövas igen i Svea hovrätt då fyra av fem dömda överklagat och prövningstillstånd är beviljat.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya åtal om mutor på Peab

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig