info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Det blev en väckarklocka"

Kraven och rutinerna har skärpts för asbesthantering vid universitetssjukhuset i Umeå, som 2012 utsågs till "Sämsta bygget". Men polisutredningen sniglar sig fram.

– Uppmärksamheten blev en stor väckarklocka. Det som hände har gjort folk mer medvetna om riskerna med asbest och det tas på ett annat allvar, säger Roger Höber, skyddsombud på Bravida.
Arbetarna blev utsatta för asbest tre gånger vid byggprojekt på universitetssjukhuset. Det rörde sig om totalt 58 byggnadsarbetare, varav tolv vid alla tre tillfällena. Anställda och skyddsombud slog larm och stoppade jobben.

”Gjort allt vi kan”

Enligt Gunilla Reinklou, byggprojektledare vid landstinget, har man därefter inlett ett stort arbete, förbättrat krav och rutiner och informerat berörda grupper om asbestrisker.
– Vi har gjort allt vi kan, säger hon.

Polisanmälde

Byggnads regionala skyddsombud, Anders Morin, polisanmälde händelserna i december förra året. Först i oktober i år fick en polisutredare frågan på sitt bord.
– Det är beklagligt att det tagit så lång tid, men vi har saknat en utredare, säger Johan Dahlberg, polisassistent i Umeå.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Det blev en väckarklocka"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig