info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 v15

Yngves ruttna överraskning: "Fick riva"

Sommarstugan bar på en obehaglig hemlighet. Snickaren Yngve Lahti lyfte på plåten och trodde inte sina ögon.

Berätta om bilden som är en av 24 kandidater till titeln ”Årets byggmiss 2018”!
– Jag upptäckte det här när jag jobbade på en sommarstuga vid Torne älv. Eftersom det inte var någon ränndalsplåt, så hade det runnit in vatten under plåten. Det gjorde att undertaket på förstukvisten hade ruttnat.
Vad tänkte du när du såg det här?
– Jag har aldrig sett något sådant. Det var ju otroligt. Och inte bara det. De hade satt i massor med tätningsmassa. Under åren har tätningsmassan torkat så att det har runnit in vatten.
En miss som hade stora konsekvenser?
– Ja då. Jag var tvungen att riva hela förstu­kvisten.
Men det är fler missar än så?
– Ja, reglarna var fastsatta med bandjärn och plåtskruv i takplåten. Det var otroligt att den har hållit för snötrycket. Takvinkeln är stor, 35 grader, så det är kanske därför det har klarat sig.
Vad beror sådana här missar på?
– Det handlar ofta om äldre hus. Husägarna själva kanske inte har haft materialet och så har de försökt göra det så billigt som möjligt på egen hand. Ränndalsplåt kostar ju till exempel en del.
Har du varit med om andra byggmissar?
– Ja, till exempel i ett nybyggt hus i Haparanda. Under klinkers i tvättrummet såg vi att ett armeringsjärn var avklippt och tryckte mot golvvärmeslangen. Där hade det blivit hål så småningom. Otroligt att varken rörmokaren eller de som armerade hade sett det!
Har du någon chans att ta hem bucklan och skruvdragaren för årets bästa byggmissbild?
– I så fall skulle jag bli väldigt glad, för jag har jobbat i byggbranschen sedan jag var 17 år. Jag fyller 65 i november. Det skulle vara enormt för mig om det blev så.

Yngves bidrag är hämtat från den populära Facebooksajten Byggmissar – klantigast i Byggsverige, med över 17 000 medlemmar och mängder av roliga misstag på bygget. Gå med du också och få ett gott garv!

Läs också Hantverkare struntar i kunderna – bestämmer material

Kolla in priserna här. 

Annons
Bluebeam 250×600 v13-18 desktop

Du läser: Yngves ruttna överraskning: "Fick riva"