info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

VVS:are kan få extra pension

VVS:are kan ta ut sin arbetstidsförkortning som tjänstepension. Det kan blir rejält med pengar, hela 600 000 extra i tjänstepension efter 40 yrkesaktiva år.

Teknikinstallationsavtalet innehåller en särskild regel, som innebär att VVS:are kan sätta av pengar till extra tjänstepension, istället för att ta ut arbetstidsförkortning i ledighet. VVS:are är den enda grupp inom Byggnads, som kan göra extra avsättningar till sin tjänstepension.
– Vi resonerade så att under vissa perioder i livet vill man ta ut ledighet och vissa perioder vill man kanske jobba och sätta av till pensionen i stället, säger Anders Larsson, ansvarig för teknikinstallationsavtalet vvs/kyl, på Byggnads.

39 timmar per år

Enligt avtalet finns det 39 timmar att ta ut i arbetstidsförkortning per år för VVS:are med kollektivavtal. Den som har en genomsnittlig ackordslön och väljer att ta ut arbetstidsförkortningen i tjänstepension i stället, kan enligt våra beräkningar få ihop över 600 000kronor på sitt tjänstepensionskonto efter 40 år i yrkeslivet med en värdeökning på 2,1 procent per år. VVS:are med tidlön (182 kronor i timmen är snittet enligt Byggnads statistik) har cirka 450 000 kronor på sitt tjänstepensionskonto efter 40 år om arbetstidsförkortningen byts ut mot tjänstepensionen. Uträkningen är gjord utifrån en värdeökning på 2,1 procent i ränta per år.

Läs mer: Fast i pensionsfällan

– Fler och fler medlemmar ställer frågor om tjänstepensionen, även unga människor, så det här verkar bli en allt viktigare fråga, säger Anders Larsson på Byggnads.
Utöver 39 timmars sammanräknade lön, sätts 2,91 procent av detta belopp av till tjänstepension, enligt Teknikinstallationsavtalet. Det blir några hundralappar extra.
Generellt får hela LO-kollektivet får 4,5 procent av årslönen insatt på sitt tjänstepensionskonto. Det blir cirka 17 000 kronor per år för en byggnadsarbetare med en lön på 184 kronor i timmen (snittlön i hela sektorn).
Arbetstidsförkortningen på 39 timmar som tas ut i tid gäller alla Byggnads medlemmar, förutom glas, som har 40 timmar. Endast VVS:arna kan alltså sätta in detta på sitt tjänstepensionskonto.

Vill du hålla koll på dina försäkringar? Gå med i facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”. Då får du artiklarna direkt i ditt flöde.

Läs mer
LO: ”Vi fick trots allt ett bättre pensionsavtal än vi hade innan”
Byggnads: ”Vi vill att alla inom LO ska få mer i tjänstepension”
Faktakoll: Så mycket förlorar du på att jobba utan avtal.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: VVS:are kan få extra pension

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig