info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

VVS-montörer blir mest sjuka av jobbet

Fler och fler byggnadsarbetare blir sjuka på grund av jobbet. VVS-montörer ligger i toppen vad det gäller arbetsrelaterade besvär.

Arbetsmiljöverket visar i två nya rapporter att allt fler far illa på jobbet. Arbetsförhållanden anses vara en vanlig orsak till sjukskrivningar.
Fler än var fjärde uppger att det senaste året har upplevt någon form av besvär som är relaterade till arbetet. Det kan vara påfrestande arbetsställningar, tung manuell hantering, stress och psykiska påfrestningar.
Bland männen ligger VVS-montörerna högst på listan, med 32 procent som uppger att de haft arbetsrelaterade besvär. De följs av målare, lackerare, sotare, byggnads- och anläggningsarbetare, där 30 procent har känt besvär det senaste året.
– Vi är lite förvånade av resultatet, men ska nu titta närmare på undersökningen, säger Gert Holmgren, VVS-ansvarig på Byggnads.
Den andra rapporten visar att antalet arbetsolyckor är oförändrat jämfört med tidigare. Däremot fortsätter arbetssjukdomarna att öka.
Under 2001 har 61 000 arbetsolyckor och arbetsjukdomar anmälts till arbetsmiljöverket. Även inom byggbranschen ser man samma tendens och arbetssjukdomarna har ökat med 50 procent sedan 1997. Antalet olyckor har bara ökat med 2 procent under samma period.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: VVS-montörer blir mest sjuka av jobbet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig