info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vvs-montör nekar till stöld

En vvs-montör blev uppsagd av sin arbetsgivare efter att ha anklagats för att ha stulit en penntermometer i en yrkesbutik. Byggnads anser att uppsägningen är ogiltig och kräver skadestånd på 60 000 kronor. I går hölls huvudförhandling i Arbetsdomstolen i Stockholm.

– Jag har aldrig plockat ner penntermometern i fickan. Vad ska jag med den till? Jag behöver den inte, sa vvs-montören.
Han var ett av fem vittnen som var kallade till Arbetsdomstolen vid huvudförhandlingen i går. Byggnadsarbetaren har i nr. 10 i utförliga drag skrivit om händelsen som utspelade sig den 12 juni 2008. I korta drag handlar den om att en butikschef i en yrkesbutik kontaktar ett vvs-företag i västra Sverige. Han berättar att en övervakningskamera har filmat hur en av vvs-företagets anställda har tagit en penntermometer och stoppat ner den i fickan på byxbenet.
Den påstådda stölden, som inte polisanmäls, föranleder delägarna på vvs-företaget att säga upp den nu 65-årige vvs-montören. Delägarnas motivering är att kundkontakten är oerhört viktigt för företaget.
– Sådant här får inte förekomma. Det får inte komma ut att en vvs-montör stjäl. Då kan vi inte skicka ut honom till kunder, säger en av delägarna vid huvudförhandlingen.

Delägarnas bevis är den film som tagits i yrkesbutiken och som visar hur stölden har gått till. Men den anklagade nekas att se filmen, eftersom han inte längre är välkommen till butiken. Vid överläggningar med företaget får inte heller en ombudsman från Byggnads, som var kallad som vittne i AD, se filmen eftersom den är raderad.
Byggnads advokat Emil Ödling anser att det inte finns saklig grund för uppsägningen och att stölden inte har kunnat bevisas.
– Mannen har utfört sina arbetsuppgifter väl och har en styrka just i kundkontakten. Hur kan han över en natt bli varje kunds värsta fiende?
Vvs-företagens arbetsrättsjurist Anita Hagelin bestrider skadeståndskraven och anser att det finns saklig grund för uppsägningen. Det är styrkt att tillgreppet ägt rum, på grund av filmen, som tre personer har sett, även om den är raderad.
– Vvs-montörens handlande har allvarligt rubbat arbetsgivarens förtroende, säger Anita Hagelin.
Nu ska Arbetsdomstolen avgöra saken. Dom i målet meddelas den 17 mars.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vvs-montör nekar till stöld

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig