info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vita jobb-modell införs i Stockholm

Vita jobb-modellen kommer att införas i Stockholm och i Malmö kommun. Det innebär att Byggnads i respektive regioner, nu ökar sitt samarbete med kommunerna för att stoppa lönedumpning och svartjobb i kommunala upphandlingar.

Modellen innebär att kommunerna ställer sociala krav i upphandlingar på kollektivavtalsliknande villkor. Facket kontrollerar sedan att de företag som utför arbetet lever upp till de krav som ställts vid upphandlingen.
– Vita jobb-modellen i Stockholm ska vara på plats inom de 100 dagar, säger Roger Mogert (S), borgarråd i Stockholm, till tidningen Arbetet.

Juridiskt hållbart

Modellen är anpassad till EU-lagstiftningen och utarbetades av arbetsrättsjuristen Kurt Junesjö och Stockhoms stads jurister, tillsammans med sex fackförbund, bland annat Byggnads. Den har dock inte använts under alliansens styre i Stockholm, men nu dammas modellen av och tas i bruk.
-Miljöpartiet har sagt att det är en bra modell. Det känns som vi är sampratade, utan att ha förhandlat, säger Roger Mogert, till tidningen Arbetet.
Modellen innebär att fackets ombudsmän och förtroendevalda ges möjlighet att berätta för ansvariga inom kommunen när de upptäcker oegentligheter.
I Malmö har modellen varit i bruk sedan ett halvår och beräknas vara i bruk, fullt ut, i oktober, enligt tidningen Arbetet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vita jobb-modell införs i Stockholm

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig