info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet V33

Vinterbadande älg räddad med grävskopa

Älgar simmar bra. Men när de går igenom isen på vintern har de ibland svårt att komma upp. På Åland fick en älg som klivit igenom hjälp av en grävmaskinist.

Att vinterbada har blivit en allt populärare aktivitet bland människor. Men den älg som sjöbevakningen i Ålands skärgård hittade i vattnet utanför ön Kökar i söndags badade med all säkerhet inte frivilligt. Älgen hade gått igenom den tunna isen och kunde inte komma upp.

Läs också Byggare räddade "hund" ur vattnet – var något annat

– Den låg där utmattad och med huvudet vilandes på isen, säger Roland Dahlén, sjöbevakningsman vid Kökars sjöbevakningsstation till DN.

Enligt hans bedömning hade älgen legat i vattnet ungefär 20 minuter. Sjöbevakningens patrull ringde en grävmaskinist för att gräva en ränna så att älgen skulle kunna ta sig upp. Men väntetiden blev lång för älgen i det iskalla vattnet. När grävmaskinen väl kom höll sig älgen långt ifrån skopan och vågade sig inte upp genom rännan förrän en person från sjöpatrullen gick ner till strandkanten i andra änden och sjasade på.

– Det kanske tog en timme och en kvart från att vi upptäckte den till dess att den kom upp, berättar Roland Dahlén för DN.

Beredskap fanns för att kunna avliva älgen om den inte skulle repa sig efter den kraftiga nedkylningen. Men djuret fick snabbt upp ångan, skakade av sig och sprang i väg i bra fart.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V35-36 desktop