info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Villkoren har inte förbättrats”

"Vi är människor, men de behandlar oss som djur". Byggnads ordförande Johan Lindholm, träffade arbetare som bygger arenorna inför fotbolls VM 2022.

Du är nyss hemkommen från Qatar. Ni träffade regeringsrepresentanter, vad fick ni för besked gällande villkoren för arbetarna?
– Regeringsrepresentanterna sade att de jobbar för att följa upp ILO-konventionen när det gäller rättigheter för arbetarna. De sade att villkoren hade blivit bättre, men den bilden slogs snabbt sönder när vi på kvällen åkte ut till camperna och pratade med arbetarna.
Vad fick ni veta?
– Vi åkte ut på kvällen till samma ställe som förra året och jag träffade samma killar. Inget hade förändrats. De jobbar 14-16 timmar per dag, sex dagar i veckan. Flera av dem jag träffade hade innestående löner sedan 6-7 månader. De överlevde tack vare att de hjälpte varann. Problemet var att det inte gick att lägga undan pengar, och skicka hem. De fick tänka på varenda real, varje dag. Det lilla som blev över gick till att skicka sms till barnen. De flesta är småbarnsföräldrar. De blir i fråntagna sina pass och kan inte åka hem. De bor 6-7 personer i små trånga rum.
Dina reflexioner inför deras situtation?
– Det är hjärtskärande när man sitter där, många är ju bara 22-23 år. De drömde om ett bättre liv och möjligheter att lägga undan pengar till sin familj och sina barn. Och så hamnar de i det här. De flesta har småbarn i sina hemländer, barn de inte får se på flera år. Man ska komma ihåg att de här mäklarna, som förser Qatar med arbetskraft, det är samma traffickingföretag som förser våra skogar med bärplockare. Det är trafficking, människohandel.
Framförde byggnadsarbetarna några önskemål till er?
-Nej, de vågar inte, de är rädda. Men vi ville ingjuta mod i dem, få dem att förstå, de skulle kunna organisera sig. Men det är förbjudet. Vi ställde frågan direkt till arbetsmarknadsministeriet, när de sade att de stod upp för ILO-konventionen. Okej, sade vi, då kan vi börja organisera dem, då kan vi starta fackföreningar här. Det tog några minuter innan svaret kom: nej tyvärr, det går inte. Det är bara Qatarier som får starta fackföreningar, inte gästarbetare som är här och jobbar.
Hur kändes det att åka därifrån?
– Hemskt. Jag känner att vi aldrig får ge upp. De här människorna måste känna vårt stöd. De behöver få återkommande besök. Jag hoppas på att vi ingjuter ett visst hopp i dem ändå. När vi kommer tillbaka. Och jag tänker att vi måste fortsätta att solidarisera oss med fackföreningar runt om i världen.

Fakta/VM i Qatar
– Qatar ska arrangera fotbolls VM 2022. Fram till dess kommer ett stort antal byggprojekt att genomföras. Byggnadsarbetarna som bygger arenorna utgörs till 95 procent av migrantarbetare, från Indien, Nepal, Sri Lanka, Pakistan and Bangladesh.
– Enligt BWI, internationella bygg- och träarbetarfederationen har 1400 byggnadsarbetare fått sätta livet till vid byggandet av fotbollsarenorna i Qatar. Enligt nepalesiska facket kommer 7 likkistor varje vecka till Nepal med döda arbetare från Qatar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Villkoren har inte förbättrats”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig