info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×260 v47,48

Villaägarna hotar takfirma med domstol: ”Har kidnappat vårt varumärke”

Villaägarnas riksförbund anklagar Takspecialisten i Mälardalen för att utnyttja deras logotyp. På sina fakturor påstår sig Takspecialisten vara ”godkänd av Villaägarna”.

I en artikel som Villaägarna publicerade förra veckan varnar organisationen för oseriösa takläggare och att de använder sig av Villaägarnas symbol på fakturor. Detta efter att bland annat Takspecialisten i Mälardalen, även känt som Arga takläggaren och SH Tak och Fasad, har utfört flera jobb där kunder känt sig lurade. Företagen har Byggnadsarbetaren tidigare berättat om.

– Många av våra medlemmar har ringt på sistone och råkat illa ut. Ett betydligt antal har drabbats, och inte enbart av det företaget. Det finns även ett annat som använder liknande metoder, säger Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarna.

Läs också Gör jobb som inte behövs – så lurar takfirman äldre

Är Takspecialisten i Mälardalen ett företag som Villaägarna rekommenderar?

– Nej, det är det inte. Jag känner till dem och de använder oss utan tillstånd. De har kidnappat vårt varumärke, säger Ulf Stenberg.

Ulf Stenberg hanterar nu ärendet och har bland annat skrivit till Takspecialisten vid två tillfällen, utan att få svar.

Vad händer om de inte svarar?

– Vi kommer inte att släppa ärendet. Om de inte slutar kommer vi att driva saken i domstol för att få stopp på det, säger Ulf Stenberg.

Takspecialisten i Mälardalen är just nu verksamma i bland annat Örebro och Östergötland, enligt Ulf Stenberg. En faktura som används så sent som i oktober är märkt med texten ”godkänd av Villaägarna”.

Upplägget är detsamma som tidigare. Någon ringer på dörren och erbjuder en gratis inspektion av taket, får tillträde till vinden och visar bilder på mögelangrepp. Husägaren uppmanas att skriva på avtal omgående, det är bråttom att åtgärda problemet.

– Seriösa hantverkare knackar inte dörr till att börja med, konstaterar Ulf Stenberg. Det finns en stor risk att bli lurad. Det kanske inte ens är fel på taket och ofta är priset orimligt högt.

Hur ska man veta vad rätt pris är?

– Det finns kalkylatorer på nätet, där man på en höft kan få fram vad det ska kosta. I det här fallet liknar det ocker när man tar upp till tre- eller fyrdubbla priset mot vad det brukar kosta, och går på äldre personer. Det kan göra att avtalen inte ens är giltiga.

Ulf Stenberg konstaterar att det är svårt att komma åt den här typen av företag.

– Det man kan göra är främst att informera om att det pågår. Det är väldigt svårt för myndigheterna att komma åt dem, det finns inte tillräckliga juridiska verktyg. Annars hade de varit stoppade.

Villaägarnas sida Bra byggare visar vilka företag som har rätt att använda märkningen ”Godkänd av Villaägarna”.

– Det krävs vissa kvalitetskriterier för att få använda vår stämpel, säger Ulf Stenberg.

Takspecialisten i Mälardalen säger att man har slutat använda logotypen.

– Det var några månader sen vi slutade använda den, säger Sebastian Erdogan, som arbetar på Takspecialisten med administration.

Men vi har en bild från förra veckan där den är med?

– Det kan vara överblivna offerter som har råkat användas, men vi har sagt åt grabbarna att de inte ska användas längre, vi har nya offerter utan deras symbol nu.

Villaägarna hotar med domstol om ni fortsätter använda den.

– Det kan de göra, men vi har betalat för att använda den. Vi var medlemmar där förut och de har sagt upp vårt medlemskap på olagliga grunder. Vi är besvikna på dem. Vi har bytt 200-300 tak, om två-tre kunder ringer och beklagar sig och resten är nöjda, vem ska man lyssna på? Det är sorgligt att de inte hör vår version. Men vi ska inte använda märkningen, på senaste trycket är inte deras logotyp med.

Ulf Stenberg på Villaägarna säger att företaget inte uppfyller kraven för att vara med i Bra byggare.

– Det är vissa saker som ska föreligga och de omständigheterna finns inte. De har stängts av från ”Bra byggare”, så de har ingen rätt att använda logotypen. Och de har inte meddelat oss att de ska sluta eller på något sätt bekräftat att de vidtagit en förändring.

Annons
Bluebeam 250×600 v46-49

Du läser: Villaägarna hotar takfirma med domstol: ”Har kidnappat vårt varumärke”